Honk- en softbal populairste verenigingssporten in Noord-Holland

Foto: Google Street View

Noord-Holland scoort als provincie met een gemiddelde van 2,4 de tennisvoorzieningen per 10.000 inwoners het hoogst, met een landelijk gemiddelde van 1,6. Dit blijkt uit de Landelijke Tennis Index die online winkelcentrum beslist.nl samenstelde op basis van data van het Mulier Instituut en tennisbond KNLTB. Maar honkbal en softbal zijn hier de populairste verenigingssporten.

De tennisindex rangschikt gemeenten op voorzieningen, waarbij zowel het aantal beschikbare banen als de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde accommodatie is meegenomen. Als veel mensen in een provincie dezelfde sport beoefenen, doet de omgeving vaak mee. De populariteit van tennis verschilt dan ook per provincie. Noord-Holland scoort met een gemiddelde van 2,4 het hoogst als het gaat om tennisvoorzieningen. Laren, Heemstede en Haarlem staan daarbij aan de top met respectievelijk 5,7, 5,6 en 4,1 voorzieningen per 10.000 inwoners. De afstand van en naar een accommodatie om te tennissen is ook relatief klein in onze provincie, met 0,14 accommodaties per vierkante kilometer. Noord-Hollandse tennisliefhebbers hebben hiermee van alle landgenoten de meeste mogelijkheden om hun sport te beoefenen.

Grappig: geen twee provincies in ons land met dezelfde favoriete sport.

Hoewel tennis dus volop leeft in onze provincie zijn honkbal en softbal de populairste verenigingssporten. Honkbal is niet heel inclusief als gekeken wordt naar de verdeling tussen mannen en vrouwen: in het ledenbestand is die 72,10 versus 27,90 procent. Hoewel sportverenigingen streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaan er vaak scheve verhoudingen in het ledenbestand. Tennis is juist een van de meest inclusieve sporten van ons land met een verdeling van 53,7 versus 46,3 procent.

 

Reacties