Straatvoetbal ‘in the ghetto’: op 18 april in Amsterdam

Foto: Wikimedia / Wegmann

De Zaandamse straatvoetbalacademie Streetkings en een van de grootste straatvoetbal- en cultuurorganisaties in Europa, Ghetto Football uit Letland, organiseren samen met negen andere partnerlanden de eerste Euro League Tour straatvoetbal. Het openingstoernooi vindt plaats op 21 maart in Barcelona en Amsterdam is op 18 april aan de beurt. De finale is in Riga, op 13 mei.

De Ghetto Football Euro League 2020 vindt plaats in elf landen en bestaat ​​uit tien 3v3-voetbaltoernooien en het afsluitende evenement. De Grand Prix-etappes staan als volgt op de kalender:

  • 21 maart Barcelona, ​​Spanje;
  • 28 maart Milaan, Italië;
  • 1 april Dakovo, Kroatië;
  • 4 april Boedapest, Hongarije;
  • 11 april Praag, Tsjechische Republiek;
  • 15 april Brussel, België;
  • 18 april Amsterdam;
  • 22 april Kopenhagen, Denemarken;
  • 25 april Berlijn, Duitsland;
  • 29 april Warschau, Polen.

De toernooien worden georganiseerd in historische straatvoetbalplaatsen of in het centrum van de stad om minder ontwikkelde gebieden te verbeteren door de publieke aandacht te vestigen op deze zogenoemde getto-gebieden van de stad, die niet veel evenementen meemaken. Voor de aanvang van een aantal van de toernooien houdt het Ghetto Games-team met hulp van lokale organisatoren schoonmaakbeurten. Het hoofddoel van het project is om iedereen de kans te geven om te genieten van straatvoetbalkwaliteit, om naar andere Europese landen te reizen en om daar de cultuur te leren kennen. Statistieken en feiten tonen aan dat de Ghetto Games-organisatie in Riga, de hoofdstad van Letland, met succes sociale integratie van verschillende gemeenschapsgroepen heeft bereikt door middel van sport. Zij willen hun boodschap in heel Europa delen.

Vanaf zestien jaar

Elke partner van het project heeft de kans om drie teams naar drie verschillende Europese landen te sturen, wat betekent dat elke Ghetto Football Euro League 2020-fase internationaal zal worden vertegenwoordigd. In elk toernooi verzamelen de teams rangordepunten. Er wordt gespeeld zonder scheidsrechters, onder het motto Spel zonder juryleden, leven zonder juryleden. De Euro League Super Finale is op 13 mei in Riga, samen met de opening van het Ghetto Games Seizoen 12, waar de top 24 Europese straatvoetbal herenteams en twaalf damesteams strijden om de winst in de competitie. Deelnemers van zestien jaar en ouder worden uitgenodigd om deel te nemen. Het project wordt mede-gefinancierd met steun van het EU-programma Erasmus + Sports. 

Reacties