Vijftiende geslaagde Saxo Dam tot Dam FietsClassic

Foto: Saxo Dam tot Dam FietsClassic

Vanzelfsprekend gaat alle aandacht tijdens het Dam tot Damweekeinde uit naar de lopers, maar een geliefd onderdeel bij mensen die zich liever op wielen voortbewegen is de Saxo Dam tot Dam FietsClassic. Op de Dam in Amsterdam verzamelden ruim 3300 fietsers zich gisterochtend voor de vijftiende editie.

Zij vertrokken er voor een tocht van 40, 60, 85, 105 of 150 kilometer. Onderweg ontdekten de deelnemers de ‘-dammen’ van Noord-Holland en fietsten onder andere langs Schoorldam, Monnickendam en Durgerdam en uiteraard Zaandam. Alle fietsers gebruikten de IJtunnel als springplank om het achterland ten noorden van Amsterdam in te duiken. Dat is slechts één keer per jaar mogelijk. De langste afstand tikte vervolgens maar liefst veertien ‘-dammen’ aan. Alle fietsers finishten weer op de hoofdstedelijke Dam, waar het nog lang gezellig bleef.

Longfonds

Bij de inschrijving konden deelnemers een vrijwillige donatie doen aan het officiële goede doel, het Longfonds. Daarnaast konden de fietsers ook een eigen actiepagina aanmaken om geld op te halen. Niemand minder dan voormalig wielerprof Laurens ten Dam zette zich gisteren in voor dit doel en fietste een deel van de route met de deelnemers mee. Om te ervaren hoe zwaar een dergelijke inspanning is voor mensen met een longziekte, deed hij dat met een mondkapje op. Op de Dam kon een cheque van 6000 euro worden uitgereikt aan het Longfonds.

Cookieinstellingen