Waar moet de sport zijn om hoge kosten te compenseren?

Foto: Publicdomainvectors.org

De sportsector wordt enorm getroffen door de hoge energieprijzen en hoge inflatie en in Zaanstad heeft het sportloket een aantal belangrijke zaken voor de lokale sportverenigingen op een rij gezet. Zo stelt de provincie twee miljoen beschikbaar voor clubs die hun accommodatie willen verduurzamen.

De regeling werd eerder al opengesteld en bleek een groot succes. Nieuwe aanvragen kunnen vanaf 9 januari 2023 worden ingediend. Onder andere het NOC*NSF blijft namens de sportsector met de Tweede Kamer in gesprek over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Nu het aantal huishoudens in financiële problemen groeit en cruciale basisvoorzieningen zoals buurthuizen, sportverenigingen met een eigen energiecontract, cultuurinstellingen, winkeliers en horeca staan zo kort na de coronacrisis opnieuw onder druk.

Gemeentelijke steun

Het college heeft daarom in de begroting voor 2022 en 2023 in totaal twee miljoen gereserveerd om – in aanvulling op maatregelen vanuit het Rijk – de gevolgen van de prijsstijgingen te verzachten. Voor maatschappelijke organisaties zoals buurthuizen, sportverenigingen en  cultuurinstellingen is in totaal 800.000 euro gereserveerd. Het college en de gemeenteraad buigen zich nog over de wijze waarop dit budget zal worden ingezet.  De Vereniging Sport en Gemeenten heeft onder andere op de website een update gegeven van de gesprekken die zijn gevoerd over de energieproblematiek voor zwembaden.

Energiecompensatie

Het BNNVara tv-programma Even tot hier heeft consumenten die de 190 euro energiecompenstatie in november en december niet nodig hebben opgeroepen om het geld te doneren aan hun sportvereniging. ‘Roep leden van Zaanse sportverenigingen op dit ook te doen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen blijven sporten,’ adviseert het Sportbedrijf Zaanstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen