Sportkoepel NOC*NSF vraagt opnieuw om noodfonds

Foto: Google / Adrie den Blanken

Sportkoepel NOC*NSF heeft minister Conny Helder van Sport een brandbrief gestuurd over de problemen bij de diverse accommodaties vanwege de oplopende energieprijzen. Ook in Zaanstad bestaan daar zorgen over. Zo zijn vandaag de schaatstrainingen van STG Zaanstreek weer begonnen in Haarlem, op een energieslurpende ijsbaan.

Algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF brengt met de brief nogmaals zijn ‘grote zorgen’ over over de impact van de stijgende lasten op de sport. De organisatie vreest ook dat sport niet voor iedereen meer toegankelijk wordt als door de hoge lasten de contributies gaan stijgen. De sportkoepel maakte al eerder melding van de dreigende problemen bij zwembaden, ijsbanen en andere sportaccommodaties. Naar aanleiding van de miljoenennota riepen NOC*NSF en onder meer de Vereniging Kunstijsbanen Nederland, de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond en het Platform Ondernemende Sportaanbieders op tot een noodfonds.

Gemeenten aan zet

NOC*NSF ziet tot er maatregelen worden ingesteld een belangrijke rol voor gemeenten. ‘In overleg met exploitanten op lokaal niveau kunnen zij het best beoordelen wat er in specifieke situaties nodig is aan steun om sportaanbieders voor de korte termijn overeind te houden,’ schrijft Van den Tweel. Hij vraagt de minister om de gemeenten op te roepen om ‘sportaanbieders’ in deze situatie ruimhartig te steunen en om de gemeenten in staat te stellen om deze rol in te vullen. Zaanstad heeft al besloten dat de stijgimg van de huurprijs voor verenigingen in de gemeentelijke accomodaties wordt beperkt tot 2,3 procent en dat die van de gymzalen met 4,4 procent stijgt. Het helpt – maar niet veel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen