DZ vreest dat sporten voor mensen onbetaalbaar wordt

Foto: Publicdomainvectors.org

De hoge energietarieven jagen sportverenigingen op extra kosten en die hebben weinig andere mogelijkheden om die te dekken dan via contributieverhogingen. Democratisch Zaanstad zou graag inzicht krijgen in de financiƫle situatie van de plaatselijke clubs en hen helpen met energiebesparende maatregelen. Want het kan niet zo zijn dat leden afhaken omdat ze het sporten niet meer kunnen betalen.

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat ongeveer de helft van de sportverenigingen in ons land een hogere contributie aan de leden moet vragen als gevolg van de gestegen energiekosten. Vooral verenigingen met een variabel energiecontract zien opeens de rekening exploderen. DZ-duoraadslid Peter Klos ontdekte verschillende regelingen die hen kunnen helpen om accommodaties verder te verduurzamen en zo het energieverbruik terug te brengen. Zo is er voor gemeenten Sport NL Groen, dat helpt om alle sportaccommodaties in een gemeente zichtbaar te maken zodat een routekaart kan worden opgesteld voor het verduurzamen van het gemeentelijke sportvastgoed. Is Zaanstad al bij dit initiatief aangehaakt, wil Klos weten.

Lening

Via de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad kunnen rechtspersonen een lening aanvragen bij Zaanstad om duurzaamheidsinitiatieven te financieren en die mogelijkheid zou sportclubs een steuntje in de rug kunnen geven om maatregelen te treffen. Daarnaast zijn er diverse landelijke subsidieregelingen waar verenigingen gebruik van kunnen maken, aldus Klos, die graag zou zien dat het hele pakket onder de aandacht van de Zaanse verenigingen wordt gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen