Een
inwoner van Westzaan die de gemeente opriep zich te verzetten tegen een festivalterrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, heeft steun gekregen van de provincie.
Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft de gemeente Amsterdam laten weten dat zo,n terrein niet past binnen de afspraken die over het gebied zijn gemaakt. In de milieuverordening van de provincie is Westpoort aangewezen als industrieterrein met een regionaal belang, voor zware industriële activiteiten met een grote milieubelasting. Daar past geen festivalterrein bij dat ruimte claimt die de industrie broodnodig heeft.
Provincie het bevoegd gezag
Het provinciebestuur waarschuwt de gemeente ook voor de nadelige gevolgen van festivals op Ruigoord voor de omliggende bedrijven. Remkes wijst erop dat de provincie het bevoegd gezag is in het betwiste deel van het havengebied en dat Amsterdam daar rekening mee te houden heeft.
Amsterdam gaat intussen door met de ontwikkeling van Park N1, zoals het evenemententerrein is gedoopt. Het afgelopen weekeinde werd er bij wijze van proef het Dockyard Daytime Festival gehouden.
[embed][/embed]
Briefschrijver F.J. Brinke uit Westzaan vreesde vooral de verwachte geluidsoverlast. Amsterdam wil het centrum ontlasten en evenementen spreiden. Het einddoel is om twaalf weekeinden per jaar een- of tweedaagse evenementen te organiseren op Park N1, met elk 50.000 bezoekers. Omdat de meeste daarvan in het tweede en derde kwartaal zullen plaatshebben, betekent dit in de praktijk dat er om het weekend wel iets te doen zal zijn op het terrein.
Gevolgen evenementenstation Sloterdijk
Bij de Amsterdamse buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude leven ook zorgen over de gevolgen van al die festivalgangers voor station Sloterdijk, dat als het regionaal evenementenstation fungeert. Ook inwoners van de Zaanstreek - en dus ook van bezoekers van bijvoorbeeld de Zaanse Schans - zouden daar vanwege het dreigende capaciteitsprobleem wel eens de dupe van kunnen worden.