Het college heeft negen postcodegebieden in Zaandam Oost aangewezen waar eigenaren van woningen met energielabel G, F, E of D en een woningwaarde tot 429.300 euro extra subsidie kunnen krijgen voor verduurzamingsmaatregelen. Voor andere delen van Zaanstad geldt dat ook, maar is minder geld beschikbaar.
De subsidie bedraagt na aftrek van de landelijke ISDE-subsidie maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten per maatregel tot maximaal 1100 euro per woning en voor eigenaar-bewoners in energiearmoede 100 procent per maatregel tot 4000 euro per woning. De subsidie kan worden aangevraagd door de eigenaar-bewoner. Verzakkende huizen komen niet in aanmerking: wanneer een fundering meer dan zes milimeter per jaar in het veen zakt gaat het feest niet door.
Zaanstad heeft 3,5 miljoen euro Rijkssubsidie gekregen uit het Nationaal Isolatieprogramma voor het verduurzamen van 1769 woningen in heel Zaanstad en 4,9 miljoen vanuit het Volkshuisvestingsfonds voor het verduurzamen van 650 woningen in de negen postcodegebieden. Voor beide subsidies zijn nu regelingen uitgewerkt voor eigenaar-bewoners die hun woning willen verduurzamen. Slecht geïsoleerde huizen moeten met deze financiële aansporing tot ingrijpen toekomstbestendiger worden.