Huurders laten geld liggen door geen isolatieglas af te dwingen

Foto: Hedwig Heeren

Huurders laten massaal geld liggen omdat ze er niet van op de hoogte zijn dat ze via de rechter dubbel glas kunnen afdwingen. Dat bleek naar aanleiding van een uitzending van Kassa. HR++ dubbel glas leidt tot een hogere huurprijs, maar het betaalt zichzelf terug via een lagere energierekening én meer comfort.

Stichting !Woon, die huurders in Amsterdam en omstreken helpt en in Zaanstad de energiecoaches coördineert heeft inmiddels honderden huurders aan dubbel glas geholpen door te bemiddelen met de verhuurder en indien nodig tot aan de rechter toe door te zetten. ‘Huurders hebben wettelijk gezien ook recht op isolatie van buitenmuren, het dak of de vloer en de vervanging van een CV-ketel die ouder is dan tien jaar,’ aldus Vincent Feith van Stichting !Woon. ‘Deze procedures voeren wij echter niet, omdat deze woningverbeteringen zouden leiden tot een te hoge, onbetaalbare huurprijs.’

Procedure vereenvoudigen

De Woonbond vindt dat het eenvoudiger gemaakt moet worden voor huurders om een beter geïsoleerd huis te krijgen. De honderdduizenden huurwoningen met enkel glas zijn  niet meer van deze tijd. Het zou via een procedure bij de Huurcommissie mogelijk moeten worden om isolerende maatregelen af te dwingen bij de verhuurder. Ook het bevriezen van de huur van woningen met een laag energielabel zou verhuurders kunnen stimuleren om te verduurzamen, volgens de Woonbond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen