Gezocht: vrijwillige klimaat- en energiecoaches

Foto: Pixabay

De corporaties Parteon, ZVH, Rochdale en Eigen Haard gaan in Zaanstad hun huurders benaderen met energieadviezen van vrijwillige coaches. Bovendien ontvangen die een aantal gratis ‘bespaarproducten’ zoals ledlampen, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Onderzoek wijst uit dat de adviezen kunnen leiden tot een besparing van acht procent op de energierekening, aldus Stichting !Woon.

Toekomstige energiecoaches kunnen op woensdag 18 september tussen 13:00 en 21:00 uur een training volgen over energiebesparing in huis. Denk daarbij aan het signaleren van energieslurpende apparaten of een verwarming die altijd staat te loeien. Deze coaches moeten gedurende een half jaar beschikbaar zijn voor tenminste twee huisbezoeken per week, de Nederlandse taal spreken en in het bezit zijn van een (declarabele) Verklaring Omtrent Gedrag.

Theorie en praktijk

De training is deels theorie en deels praktijk. Aan bod komen onder andere het geven van advies en tips over zuinig woongedrag en over energieleveranciers, het begrijpen van de energierekening, de werking van de bespaarproducten, het belang van ventilatie en de energiecoach-applicatie op een tablet. Daarna loopt de deelnemer een huisbezoek mee met een ervaren energiecoach. Aan het einde van de training ligt het certificaat Energiecoach wonen te wachten.

Aanmelden

Stichting !Woon is een onafhankelijke organisatie waar bewoners met alle vragen over wonen terechtkunnen. De energiecoaches komen meerdere keren per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Aanmelden voor de training kan hier.

Woongesprekken

Impact aan de Zaan is nog op zoek naar mensen die als klimaat- of energiecoach in de Zaanstreek aan de slag willen. Het doel van deze organisatie is om inwoners van Zaanstad te ondersteunen bij de verduurzaming van de eigen woning en om huurders te ondersteunen in energiebewust gedrag en klimaatvriendelijke keuzes. Vrijwilligers worden daavoor opgeleid tot coaches. Daarnaast worden Woongesprekken aangeboden waarin de gemeente, het duurzaam bouwloket en bewoners samen met dit onderwerp aan de slag gaan.

Training klimaatcoach

Begin volgend jaar wordt een driedaagse training tot klimaatcoach gegeven in Zaanstad. Deze bereidt de deelnemers voor op hun toekomstige rol, waarin ze zo’n twee groepen per jaar zes avonden lang zullen begeleiden. Een van deze twee groepen zal zich specifiek richten op het verduurzamen van de eigen woning. Aanmelden kan tot 1 november. De training wordt gegeven op 17, 18 en 19 januari. Deelnemers moeten een borg van 100 betalen die na het draaien van de eerste workshopreeks als coach wordt teruggestort. Neem voor vragen of aanmelden contact op met [email protected] en vermeld in het onderwerp ’training tot klimaatcoach Zaanstad’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen