Huis met energielabel A of B verkoopt sneller en levert 6000 euro meer op

Foto: energiedeskundig.nl

Woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter te koop dan de andere, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Daarnaast leveren ze gemiddeld 6000 euro meer op.

In Zaanstad is ruim de helft van de woningen voor 1975 gebouwd, zonder enige aandacht voor energiebesparing. De gemeente biedt huiseigenaren die hun (oudere) woning willen ombouwen naar een nul-op-de-meterwoning – een huis dat net zoveel energie opwekt als de bewoners gebruiken, waardoor de eigenaar geen energierekening meer heeft – een stimuleringslening aan.

Isolatie en duurzame energie

Voor een energieneutrale woning moet de eigenaar investeren in isolatie en duurzame energie (bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonnecollectorof een warmtepomp). De gemeente biedt hiervoor een hypothecaire lening tot 30.000 euro aan met een rente van twee procent en een subsidie van maximaal 2900 euro.

Zaanstad kent ook de mogelijkheid voor een gezamelijke inkoop van isolatie door een grote groep woningeigenaren. De bedrijven die dat gaan uitvoeren, worden door middel van een veiling geworven. Daardoor gaat de prijs van de isolatie omlaag. De onafhankelijke organisatie Winst uit je woning organiseert de veiling voor gezamenlijke inkoop in Zaanstad.

Afschrikwekkende investeringen

‘De bestaande woningvoorraad wordt nog weinig verduurzaamd’, luidt de conclusie van de Tilburgse hoofdonderzoeker Dirk Brounen. Dat ligt volgens hem aan de hoogte van de noodzakelijke investeringen. ‘Veel mensen kunnen de besparingen op lange termijn moeilijk inschatten. Het ontbreekt hen aan het vertrouwen dat de investering in verduurzaming van een huis zich ook daadwerkelijk terugverdient. De stap van een label D of E naar A of B voor veel mensen te groot.’

Het onderzoek baseerde zich op de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Onderzoekers analyseerden ruim 62.000 woningen die in de eerste helft van dit jaar werden verkocht. Zo’n 32 procent hiervan beschikte over een A- of B-label; vijftien procent over F of G.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen