Voorrangsregeling voor verhuizende ouderen verlaagd van 65 naar 55 jaar

10 nov , 3:21 Gemeente
screenshot 20220722 123205
Flickr / Forrest Wheatey
De gemeenteraad moet een nieuwe Huisvestingsverordening vaststellen en voor het eerst komt daarin 'het voorrangslabel 55+' voor. Dat is erin opgenomen als vervolg op het regionale experiment om de doorstroming onder ouderen te bevorderen. De proef loopt na een aantal verlengingen af, maar de gemeenten en corporaties in Zaanstreek - Waterland willen ermee verder.
Om meer senioren gebruik te laten maken van de regeling wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 65 naar 55 jaar. 'Dit sluit aan bij de verandering van levensfases van veel huishoudens (empty-nest). Bovendien is een deel van de woningen gelabeld voor 55+,' aldus de uitleg van het college. De verhuisvoordeelregeling voorziet in een behoefte, zo is de afgelopen jaren gebleken. Ouderen die een grotere (gezins)woning huren van een corporatie kunnen naar een gelijkvloerse woning verhuizen met behoud van de ‘oude’ huur. Daarnaast ontvangen zij een verhuisvergoeding van 1000 euro.

Verdeling van de schaarste

De Huisvestingsverordening bevat de lokale regels voor de verdeling van woonruimte, zoals de criteria voor woningtoewijzing en urgentieregels, maar ook regels voor woningsplitsing en kamerverhuur, de toeristische verhuur van woningen en opkoopbescherming. Op grond van de Huisvestingswet mag de raad een Huisvestingsverordening alleen vaststellen 'indien dat noodzakelijk en geschikt is voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte'. Daar is geen verschil van inzicht over in de politiek. 
Een onderzoek toonde kortgeleden aan dat lage inkomens 40 procent van de huishoudens vormen in de Metropoolregio Amsterdam, maar dat slechts 36 procent van de woningvoorraad voor hen betaalbaar is. Ook de betaalbare woningvoorraad voor middeninkomens is te klein: de middeldure voorraad is gekrompen van negentien tot slechts tien procent, terwijl achttien procent van de huishoudens in de MRA een middeninkomen heeft. De vraag naar het dure huursegment is met vier procent heel klein, maar bijna één op de drie recent verhuisde huishoudens komt in dit segment terecht.  

Inschrijfduur

De gemiddelde inschrijfduur van starters voor een sociale huurwoning is volgens het college gedaald van 11,4 jaar in 2022 naar 9,9 wachtpunten in het laatste kwartaal van 2023, maar dit is het effect van het nieuwe woonruimteverdeelsysteem. Het totaal aantal punten was voor starters in het laatste kwartaal van vorig jaar 18,6 (waarvan 9,9 wachtpunten, 6,9 zoekpunten en 1,8 situatiepunten). Voor doorstromers was de gemiddelde inschrijfduur in het laatste kwartaal van 2023 20 jaar, dat wil zeggen 20 wachtpunten. Het totaal aantal punten was 24,2 (waarvan 20 wachtpunten, 3,7 zoekpunten, 0,2 startpunten en 0,3 situatiepunten). De slaagkans van Zaanse woningzoekenden is gedaald van 7,3 procent in 2022 naar 5,5 in 2023.