Vijf fracties willen college vuur na aan de schenen leggen over dossier De Kraaien

26 mrt , 12:15 Gemeente
screenshot 20250206 135834 67a4b18fa03f7jpg
De Kraaien

De Partij voor de Dieren, Democratisch Zaanstad, D66, de ChristenUnie en de SP willen een interpellatiedebat omdat wethouder Gerard Slegers van Sport de raad onjuist zou hebben voorgelicht over de juridische stand van zaken rond de nieuwbouw voor hokeyvereniging De Kraaien in Zaandijk. De wethouder zag geen risico's om snel te kunnen beginnen, de vijf fracties wel.

Rond De Kraaien is er de laatste tijd nogal eens sprake geweest van niet-openbare stukken en dat brengt volgens de ondertekenaars van het interpellatieverzoek 'grote bezwaren en risico’s' met zich mee. Ze spreken van 'onjuiste en onvolledige informatieverstrekking aan de raad', waaronder het structureel aangeven dat de natuurvergunning onherroepelijk is. 'Hoewel het klopt dat er geen bezwaar of beroep meer mogelijk is, is het voor het bevoegd gezag nog wel mogelijk de vergunning in te trekken of te wijzigen.' Dat hangt boven de markt na de laatste uitspraak van de rechter over de vergunning. 

Onzekerheden

Ook het presenteren van een nieuwe, lagere stikstofberekening terwijl het wettelijk kader op dit moment is dat er geen gram depositie bij mag komen als een gebied al overbelast is lijkt de fracties geen route om al te optimistisch naar de instandhouding van de door Kontakt Milieubeheer Zaanstreek aangevallen natuurverhunning te kijken. Verder zijn alle maatregelen die al worden ingezet ten behoeve van de natuur, zoals de verbrakking van de Polder Westzaan, gepresenteerd als nieuwe argumenten, terwijl ze door de rechter al zijn meegewogen en opzij geschoven. De verbrakking is bovendien omstreden en nog helemaal geen zekerheid.

Meer geheimen

In het gepubliceerde interpellatieverzoek is de gemeentelijke zwartlakker druk in de weer geweest en die geheimzinnigheid op het moment dat de natuur aan de orde is stoort de vijf partijen ook: 'De drempel voor geheimhouding als het om natuurbescherming gaat lijkt opeens enorm verlaagd te worden.' Dat geldt niet alleen in het dossier De Kraaien, maar ook rond het project Guisweg, stellen zij. 'Voor de Guisweg wil men de juridische onderbouwing dat er geen alternatieven zijn voor de ADC-toets ook geheim maken zodra die er is. Daarmee wordt de democratie ondermijnd.'

Uit het interpellatieverzoek. 
Uit het interpellatieverzoek.