Veel meer woningen én parkeerruimte gaan niet samen: raad zal moeten kiezen

17 apr , 11:47 Gemeente
pexels jiyoung kim 2937986 4513940
Pexels / Jiyoung Kim

Dat de gemeenteraad afgelopen februari de parkeervisie naar de prullenbak verwees kan vergaande consequenties hebben voor de woningbouw. De stad zal eerder ‘vastlopen’ als niet tijdig de overgang wordt gemaakt naar relatief minder autogebruik. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad, die dus nu pas de volle reikwijdte van haar besluit onder ogen krijgt: meer parkeerruimte betekent minder nieuwe woningen.

'Met het Rijk heeft de gemeente afspraken gemaakt in het kader van de Woningbouw Impuls, waarbij de gemeente zich heeft gecommitteerd aan de realisatie van 9800 woningen tot 2031. Het Rijk heeft bovendien gevraagd om versnelling van deze plannen, waarvoor ook middelen beschikbaar zijn gesteld. Binnen de Woondeal is afgesproken dat twee derde van de woningen betaalbaar moet zijn, waarvan een deel in het sociale segment,' aldus het schrijven.

Geld kwijt

Daarnaast heeft de gemeente afspraken gemaakt met de provincie, het Rijk en de woningcorporaties, waarvoor extra financiering is ontvangen. Zonder dit geld kunnen de benodigde gebiedsontwikkelingen niet worden gerealiseerd. Het niet of niet volledig nakomen van de afspraken over woningbouw en infrastructuur met het Rijk en andere overheden kan er ook toe leiden dat Zaanstad subsidies moet terugbetalen. De corporaties hebben aangegeven dat zij door het niet aannemen van de parkeervisie in nieuwbouwprojecten meer geld zullen moeten investeren in parkeerplaatsen, wat ten koste zal gaan van het aantal woningen, de kwaliteit van die woningen 'en/of de schaarse ruimte die nodig is voor een kwalitatief leefbare stad'.

Knelpunten

Een belangrijk onderdeel van de parkeervisie is het hanteren van actuele parkeernormen. Door die niet naar beneden bij te stellen voorziet het college knelpunten in de verlening van reguliere omgevingsvergunningen. 'Momenteel heeft het college te weinig instrumenten om bijvoorbeeld stapelingen van vrijstellingen tegen te gaan bij woningsplitsing of om fietsparkeren af te dwingen. De Kiss and Ride regeling blijft ook van toepassing. Bij nieuwbouw van scholen levert dit knelpunten op omdat meer ruimte is vereist voor parkeren. Het stimuleren van fietsen en lopen naar school is daarmee in het geding.' 

Lopende projecten

Met uitzondering van de projecten waarvan de bouw al is gestart, ondervinden de overige projecten hinder van het niet vaststellen van de parkeervisie. Dit geldt vooral in gebieden waar wordt gewerkt aan verstedelijking en/of verdichting om de woningbouwopgave binnenstedelijk in te passen. Voor deze projecten is doorgaans maatwerk toegepast, wat niet meer gewenst is en waar de parkeervisie een einde aan moest maken met nieuwe, uniforme regels voor de meer en voor de minder verstedelijkte delen van de gemeente. 

Financiële barrière

In Zaanstad zijn de komende jaren 16.000 woningen gepland. Het gaat om ongeveer 90 projecten en bij het afwijzen van de parkeervisie treden in meer en mindere mate knelpunten op bij ongeveer 53 projecten met in totaal 9400 (deels gesubsidieerde) woningen. Bij een vertraging kunnen deze subsidies in gevaar komen. In Zaandam Oost wordt gewerkt aan het bouwen van duizenden nieuwe woningen, met als doel het aandeel sociale huurwoningen te verminderen van 65 naar 40 procent. 'Echter, de huidige parkeernormen maken het financieel lastig om de benodigde parkeervoorzieningen te realiseren, wat de haalbaarheid van het aantal afgesproken woningen in gevaar brengt.' 

Vertragingen

Ook in andere gebieden, zoals de Kogerveldwijk en het centrum van Zaandam, zijn grote gebiedsontwikkelingen, maar het huidige parkeerbeleid beperkt de mogelijkheden voor verdichting en het realiseren van voorzieningen. Specifieke projecten, zoals de ontwikkeling van de school in het Oostzijderpark en de Hondemanstraat, ondervinden vertraging door de strikte parkeernormen. Voor het zuiden van Zaanstad (Hembrugterrein, Achtersluispolder en Zuiderhout Noord) worden ook ambitieuze plannen ontwikkeld, maar het ontbreken van een duidelijke parkeervisie kan de voortgang van deze projecten vertragen of zelfs onmogelijk maken. Dit speelt ook bij het gasfabriekterrein in Wormerveer.