Gemeenten kijken met angst en beven naar het zogenoemde ravijnjaar 2026, als de aangekondigde korting op de Rijksbijdrage ingaat. Wethouder Stephanie Onclin van Financiën stuurde al een voorwaarschuwing naar organisaties die een bijdrage van Zaanstad en de andere regiogemeenten ontvangen dat ook zij dan te maken krijgen met de gevolgen. Op landelijk niveau komt de oppositie tegen de regeringsplannen van Raden in Verzet.
Dat actiecomité heeft nu een dringende oproep aan alle gemeenteraadsleden in Nederland gedaan om hun stem te laten horen en op te komen voor de belangen van hun inwoners. Er dreigt een structureel tekort van 2,3 miljard euro per jaar en dit zal 'verstrekkende gevolgen hebben voor essentiële voorzieningen, zoals (jeugd)zorg, armoedebestrijding, sportvoorzieningen en andere maatschappelijke diensten'. 'Gemeenten worden hierdoor onterecht de speelbal van de Rijksoverheid, met inwoners die de uiteindelijke prijs betalen,' aldus Raden in Verzet.
Raden in Verzet neemt,op uitnodiging van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken deel aan een rondetafelgesprek over de financiële positie van gemeenten. Dit gesprek dient ter voorbereiding op het commissiedebat over de financiën van decentrale overheden en 'biedt een cruciale kans om de Kamerleden te overtuigen van de noodzaak om de bezuinigingen van tafel te krijgen'.
Daarnaast roept Raden in Verzet alle raadsleden op om in de aanloop naar Prinsjesdag persoonlijk contact op te nemen met leden van de Tweede Kamer om de urgentie van de situatie bij hen onder de aandacht te brengen. 'Alleen door gezamenlijk op te treden kunnen we voorkomen dat onze gemeenten en hun inwoners het slachtoffer worden van deze ongekende bezuinigingen,' schrijft het comité in een persbericht.