Regionale wethouders Financiën waarschuwen partners voor ravijnjaar

24 jul , 10:51 Actueel
screenshot 20240724 104451
D wethouders van Financiën in Zaanstreek - Waterland bereiden zich voor op het ravijnjaar 2026, wanneer voor alle Nederlandse gemeenten samen een tekort van drie miljard euro dreigt omdat Den Haag de geldkraan minder ver open zet. Overal in het land dreigen begrotingstekorten en in onze regio hebben de wethouders nu de gemeenschappelijke regelingen aangeschreven: ook die moeten de buikriem aanhalen.
De lobby om het besluit van het vorige kabinet terug te draaien draait op volle toeren, maar ook onder het kabinet-Schoof blijft de ingreep boven de markt hangen. De beleidsvrijheid van gemeenteraden staat onder druk en . er zijn zorgen over het verschralen of zelfs verdwijnen van voorzieningen en een teruglopend dienstverleningsniveau. Gemeenschappelijke regelingen krijgen geld van de deelnemende gemeenten, maar als daar de kas leeg is wordt ook naar bezuinigingen op samenwerkingsverbanden gekeken. Die worden nu gevraagd . De wethouders toekomstscenario’s uit te werken en na te denken over mogelijke ombuigingen vanaf 2026.

Vijf procent minder

De korting van de Rijksbijdrage aan gemeenten is het sluitstuk van de trend om steeds meer taken naar gemeenten over te hevelen zonder daar de bijbehorende financiële middelen bij te leveren. Een deel van die (uitgebreide) taken is in handen gegeven van de verbonden partijen, maar volgens de brief van de wethouders zullen die met ingang van 2026 rekening moeten houden met een bezuiniging van zo'n vijf procent op hun budgetten ten opzichte van 2025. 
'We realiseren ons dat een vermindering van de middelen vanzelfsprekend gevolgen heeft voor de dienstverlening, zeker nu er steeds meer een beroep wordt gedaan op gemeenten en verbonden partijen. Net als de bezuinigingen bij de gemeenten, hopen wij ook dat de door u voorbereide scenario’s niet nodig zullen zijn. Ook begrijpen we dat deze brief vragen bij u kan oproepen. Over de inhoud en voor het vervolg gaan we graag nader met u in gesprek,' schrijft onder anderen Stephanie Onclin namens Zaanstad.