De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de bouw van de wijk De Overhoeken in Assendelft en nog eens bekrachtigd dat er in ons land geen recht op een vrij uitzicht bestaat. Toekomstige buren stapten tevergeefs naar de hoogste bestuursrechter om de bouw van 186 woningen tegen te houden.
De Overhoeken ten zuidwesten van Saendelft bestaat uit twee bouwlocaties aan weerszijden van de Dorpsstraat: een kleine ten westen daarvan en een grote ten oosten van de doorgaande weg. Beide gebieden bestaan nu uit weiland. De bezwaarmakers wonen in Saendelft en hebben vanuit hun achtertuin zicht op de oostelijke bouwlocatie en vrezen dat het plan zal leiden tot een ernstige aantasting van hun woongenot. Niet alleen wat het uitzicht betreft, maar ook vanwege geluidsoverlast. Voor De Overhoeken zijn namelijk hogere waarden toegestaan dan standaard is vastgelegd in de Wet geluidshinder. Maar dat is in dit geval toegestaan.
Ten noorden van de toekomstige woningen ligt de Noorderveenweg en die levert voor een aantal bewoners eigenlijk te veel lawaai op. In de wet is echter geregeld dat daar, onder voorwaarden, van mag worden afgeweken. Dat is hier gebeurd, maar dat heeft niets van doen met zittende bewoners. De Wet geluidshinder beschermt de belangen van de bewoners van de nog te bouwen woningen en is niet gericht op mensen die al in de omgeving wonen.
Het betoog van de tegenstanders van de bouw dat de gemeenteraad de noodzaak van de bouw van de nieuwe woningen niet heeft aangetoond werd evenmin gehonoreerd. Zij voerden aan dat 'veel nieuwe woningen worden gebouwd in Zaanstad die niet snel worden verkocht,' maar het verweer van de gemeenteraad was dat er tijdens een informatieavond over het ontwerpplan al veel belangstelling voor de nieuwe woningen is getoond en ook werd gewezen op een ander deel van Saendelft, waar 962 woningen zijn gebouwd die nagenoeg allemaal zijn verkocht. Zaanstad heeft behoefte aan woningen in alle segmenten, concludeerde de bestuursrechter op grond van alle aangedragen stukken, en met name in het middeldure en betaalbare koop- en huursegment. Het betoog van de bezwaarmakers werd bovendien niet onderbouwd met feiten.
Dat het vrije uitzicht op het groene en weidse landschap en op het Rijksmonument Sint-Odulphuskerk volledig zal verdwijnen is een gevalletje 'jammer, maar helaas'. 'Het is begrijpelijk dat zij (de bezwaarmakers, red.) dit jammer vinden. In het algemeen kunnen aan een geldend bestemmingsplan echter geen blijvende rechten worden ontleend. De raad kan op grond van gewijzigde planologische inzichten en na afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen en regels voor gronden vaststellen.' De gemeenteraad mocht een groter gewicht toekennen aan het algemeen belang dat is gediend met de bouw van nieuwe woningen dan aan het individuele belang van individuen en hun vrije uitzicht op het landschap.
Het autoverkeer op de Noorderveenweg - en het vliegverkeer - zorgen nu al voor drukte, lawaai en stankoverlast en de omwonenden voorzien dat dit nog erger zal worden. Volgens de berekeningen gaat dit echter erg meevallen: onderzoek door Sweco wees uit dat de twee woningbouwlocaties naar verwachting minimaal zo'n 1450 voertuigverplaatsingen per etmaal genereren op werkdagen. Het effect is naar verwachting beperkt tot gemiddeld circa 2,5 voertuigen per minuut extra tijdens de piekmomenten. Volgens de plantoelichting zal dit niet tot knelpunten leiden.
Dat ten behoeve van de nieuwe woningen de leefomgeving van weidevogels vernietigd heeft de Raad van State niet uit de stukken kunnen halen. Tijdens een veldbezoek werden geen nesten van vogelsoorten met jaarrond beschermde vaste rust- en verblijfplaatsen aangetroffen. Wel is het plangebied geschikt voor broedende akker- en weidevogels en er wordt daarom aangeraden om bouwzaamheden te laten plaatsvinden buiten het broedseizoen. De aanwezigheid van beschermde plantensoorten wordt in het natuuronderzoek uitgesloten en aanvullend onderzoek is niet noodzakelijk geacht.