Er gaat niets veranderen aan de grote parkeerellende in de wijk Gouwpark in Zaandam tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan over de gevolgen van het verdwijnen van 30 openbare plekken. Die zijn door ontwikkelaar VOF Gouwpark meeverkocht met vrijstaande woningen en de gemeente en het bedrijf streggelen nog steeds over de schuldvraag.
De bewoners zijn het kind van de rekening. Het standpunt van de gemeente was in eerste instantie dat het wel los zou lopen met de parkeerproblemen en ondernam in de aanloop naar de komst van de eerste bewoners geen actie, hield raadslid Rob Karst van Lokaal Zaans het college afgelopen week nog maar eens voor. Wethouder Gerard Slegers deed destijds wel de toezegging aan de bewoners dat er zes maanden na de oplevering van de wijk een parkeeronderzoek zou komen, maar dat is in afwachting van het oordeel van de Raad van State nog steeds niet gebeurd.
'De huidige relatie tussen bewoners in de wijk is niet florissant. Een bewoner mailde mij afgelopen weekend en verwoordde de problematiek zeer diplomatiek: 'De verhoudingen tussen bewoners met een parkeervergunning en bewoners en bezoekers die daar niet over beschikken zijn een beetje scheef',' schreef Karst in vragen aan het college die hij schriftelijk indiende. Hijzelf was tijdens het vragenuurtje voor de raad minder subtiel: 'Hier en daar worden mensen de tent uitgevochten.'
Aangrenzend aan het Gouwpark heeft Albert Heijn een vestiging met parkeergarage. 'De bovenste etage daarvan wordt nooit of amper gebruikt en beschikt over 119 parkeerplaatsen. De parkeergarage was in beeld voor een mogelijke oplossing,' aldus Karst. Waarom is dat dan nog niet geregeld? Volgens de vervanger van Slegers, die in een andere zaal het collegebeleid voor een lagere parkeernorm verdedigde, wordt daar nog steeds naar gekeken. Maar zicht op een oplossing op korte termijn kon wethouder Wessel Breunesse niet bieden.