Wendy Appelman van het Sociaal Wijkteam van Dock in Zaandam Oost heeft er een missie van gemaakt om te zorgen dat kinderen geen honger lijden. Eerst was er De Broodjesfabriek, nu is er het initiatief Ontbijttasje: een tasje met ontbijtspullen dat wekelijks aan tussen de 60 en 100 gezinnen wordt uitgereikt voor een gezonde start van de dag.
'De blijdschap die de ouders ervaren is onbetaalbaar. Laatst stond er een vader van blijdschap hier zelfs te dansen. Hij was zo dankbaar dat hij zijn gezin weer te eten kon geven. Kan je je voorstellen wat een stress deze ouders ervaren? Stress die ook weer over kan slaan op de kinderen. Nog een fijne bijkomstigheid; via het Ontbijttasje komen we in gesprek met de ouders en komen ook andere zaken en vragen aan het licht,' zegt Appelman. Het Ledenfonds van Univé Noord-Holland droeg 2000 euro bij aan het initiatief.
Tweeënhalf jaar geleden startte Appelman de Broodjesfabriek nadat opmerkzame leerkrachten op basisscholen zagen dat niet iedere leerling met een gevuld broodtrommeltje naar school ging. 'Beschimmeld brood of helemaal geen lunch, dat kan natuurlijk niet,' zegt Appelman. 'Daar wilden we verandering in brengen met de Broodjesfabriek. Die zorgt drie dagen per week voor een gezonde lunch voor twaalf basisscholen in Zaandam Oost.'
'Het is een mooi en ontzettend belangrijk project. Per school varieert het hoe vaak zij gebruikmaken van de lunch. De ene school ontvangt drie keer per week een lunch, een andere school bijvoorbeeld twee keer. Een hele ploeg vrijwilligers, zo’n 60 man, staat voor dag en dauw boterhammen te smeren. Er gaan maar liefst 160 broden per dag doorheen,' aldus de initiatiefneemster. Vanuit De Broodjesfabriek ontstond het Ontbijttasje. Scholen kwamen namelijk ook met signalen over gezinnen die meer nodig hadden. In het tasje zitten producten als melk, kaas, eieren, brood, fruit, crackers, kwark of yoghurt. De inhoud wisselt elke week. Het initiatief is bedoeld voor ouders die het niet breed hebben, maar net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor hulp vanuit de voedselbank. Elke dinsdag tussen 13:00 en 14:00 uur kunnen de tasjes door ouders in het buurthuis worden opgehaald.
De lunch werd in eerste instantie betaald door Zaanstad, daarna nam het Jeugd Educatie Fonds de kosten op zich. 'Geen kind in Nederland mag het gevoel van honger ervaren. Wanneer behulpzame mensen zoals Wendy bij ons aankloppen voor een donatie met de intentie deze kinderen en hun ouders te helpen, zeggen we daar volmondig ja op,' zegt Annelies Goos, bestuurder van Univé Noord-Holland over haar steun voor de tasjes.