Zaanstad laat onderzoek uitvoeren op het Eiland Bloemendaal in de Zaan bij Wormerveer om te kijken wat de kwaliteit van de bodem is op dit moment. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor natuur en recreatie op het bijzondere eiland.
Het bodemonderzoek wordt uitgevoerd door het bodemadviesbureau Tauw op donderdag 19 en vrijdag 20 december, laar wijkmanager Monica Briefjes weten op Facebook. 'De uitvoering kan enig geluid veroorzaken.' Het eilandje dat deels eigendom is van Zaanstad en deels van Wormerland is een voormalige, in 1970 gesloten vuilstort en de kans dat Tauw tevergeefs naar verontreiniging zal zoeken is nihil. Het is inmiddels wel uitgegroeid tot een paradijsje voor allerlei dieren die geen weet hebben van de ondergrond van de wildernis waarin ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Eerder bleek al dat het grondwater sterk verontreinigd is met benzeen en naftaleen en matig verontreinigd met zware metalen en fenolen.
Vier jaar geleden was er een burgerinitiatief voor de ontwikkeling van Eiland Bloemendaal met onder meer de aanplant van een voedselbos. Daar bleek in de lokale politiek geen draagvlak voor. De initiatiefnemers Chinello Ifebigh en Erik Brugemann voerden aan dat zo'n bos gebruikt zou kunnen worden om te monitoren hoelang verontreiniging nog blijft doorwerken in de geoogste producten. Bij hun plannen hoorden ook nog een kenniscentrum, een kleinschalig eco-recreatieoord en een sociale leerwerkplaats voor specifieke doelgroepen, maar die plannen zijn een stille dood gestorven.
Dat er nu sprake is van mogelijke recreatie op het vuilniseiland is opmerkelijk, gezien alle toestanden rond een park op die andere problematische gesloten stortplaats in Zaanstad, in Nauerna. Daar deed het RIVM onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico's nadat het al opengestelde deel met spoed gesloten was wegens uit de ondergrond opwellende smurrie en misvormd geboren lammeren. Er is nu groen licht om het park af te maken, maar continue monitoring zal moeten uitwijzen of de sceptici gelijk krijgen die een hard hoofd hebben in recreëren op een vuilstort.