Er is groen licht voor recreëren in Park Nauerna. De provincie, de gemeente Zaanstad, Afvalzorg en de Belangengroep Nauerna hebben overeenstemming bereikt over de te nemen stappen na een onderzoek door het RIVM. Dit zorgt ervoor dat een groter gedeelte van het park op korte termijn wordt opengesteld voor recreanten. Ook worden er door Afvalzorg maatregelen genomen om te zorgen dat er later in het hele park kan worden gerecreëerd.
Het park werd deels afgesloten voor bezoekers nadat er verontreingingen uit de ondergrond doorsijperlden naar de oppervlakte. 'Met deze overeenstemming krijgen bewoners en de andere partners de duidelijkheid waarnaar is uitgekeken. Voor de provincie is het ook belangrijk dat duurzaam stortbeheer met deze overeenstemming in zicht blijft. Dat is een innovatieve manier om verontreinigingen in stortplaatsen onschadelijk te maken door biologische afbraakprocessen. Als bevoegd gezag zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van deze stortplaats en daarin kan duurzaam stortbeheer een belangrijke rol spelen,' aldus Gedeputeerde Jeroen Olthof.
De voormalige stortplaats veranderen in een park waar veilig kan worden gerecreëerd gebeurt op verschillende manieren. Op de plaats waar in het verleden ook een recreatiepark was ingericht wordt een bovenafdichting geplaatst, inclusief folie. Het gaat om ongeveer twaalf hectare van het park aan de noordzijde. Naar verwachting kan op dit gedeelte van het terrein binnen drie jaar worden gerecreëerd. Sinds 2023 is zeven hectare van het park al open voor recreanten. Als het voormalige recreatiepark van circa twaalf hectare is afgedicht kunnen bezoekers dus veilig gebruikmaken van in totaal negentien hectare park.
De rest van het park wordt gelijktijdig voorzien van drainage- en deklagen van grond zonder folie. Deze oplossing past binnen het onafhankelijke advies dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is opgesteld over Nauerna. Na de inrichting van de drainage- en deklagen vinden metingen plaats om te controleren of veilige recreatie ook op dit gedeelte van het park mogelijk is. Als dit het geval blijkt, start Zaanstad de ruimtelijke procedure om ook dit deel van de stortplaats te gebruiken als park. Op die manier blijft de mogelijkheid van duurzaam stortbeheer bestaan. Afvalzorg draagt zorg voor de afwerking van de stort en de inrichting van het park.