Het college heeft
uitgangpunten op papier gezet voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein aan de Noordervaartdijk in Krommenie, lokaal bekend als Chromos/Vlaar en door het college aangeduid als Vaartdijkterrein. Het idee is woningen in combinatie met (bestaande) bedrijven.
Woningcorporatie Parteon is eigenaar van het Chromos-terrein en wil daar al vele jaren woningen neerzetten. Het meest recente initiatief leidde zelfs tot een intentieovereenkomst tussen de gemeente en een ontwikkelaar voor een haalbaarheidsstudie naar een woningbouwplan, maar de potentiële koper zag er op het allerlaatste moment toch maar vanaf. Inmiddels had de eigenaar van het naastgelegen Vlaar-terrein echter aangegeven ook tot herontwikkeling te willen overgaan.
Integrale aanpak
Vanwege de al ver uitgewerkte plannen voor het Chromos-terrein leek er geen sprake te kunnen zijn van een integrale aanpak, maar toen de koper zich terugtrok veranderde dat. Zaanstad nam vervolgens het initiatief om beide ambities aan elkaar te verbinden en daar ook maar meteen de drie andere percelen van het Vaartdijkterrein aan vast te knopen. Op basis van de nu naar de raad gestuurde uitgangspunten voor het hele gebied kunnen private partijen gesprekken aangaan met de ondernemers/eigenaren in het Vaartdijkterrein. De uitkomsten van deze gesprekken bepalen uiteindelijk de grenzen van het plangebied en de randvoorwaarden voor een transformatie.
Gemeente Zaanstad
Bedrijven zullen niet worden gedwongen tot verplaatsing,' aldus de begeleidende brief van het college. Het gebied is circa 6,5 hectare groot en is vanwege de industriële activiteiten niet vrij toegankelijk. Het vormt daardoor een afgesloten zone tegen de dorpskern aan. 'Nu ontstaat de kans om dit historische stukje Krommenie weer te verbinden met het centrum. De ambitie is om hier een nieuwe buurt te realiseren, waar wordt gewoond en gewerkt en dat duurzaam, groen en klimaatadaptief wordt ingericht. Iedeaal daarbij is een mix van 20 procent bedrijvigheid, vijftien procent voorzieningen en 65 procent wonen.
Beeldbepalende gebouwen
'We zien kansen en ruimte voor kleinschalige vernieuwende horeca en eerstelijns zorgfaciliteiten. Hierdoor zal het gebied weer een vitaal onderdeel uitmaken van het centrum van Krommenie en kan het ook een stimulans vormen voor de economische bedrijvigheid van het dorpscentrum,' aldus het college. Een aantal 'unieke smaakmakers van beeldbepalende en monumentale panden' vormen de ankerpunten van de herontwikkeling.
Gemeente Zaanstad
Er wordt gedacht aan een reconstructie van de weverij om het gebied extra betekenis te geven.
'Ze vertellen het verhaal van de historie van de bedrijvigheid in Zaanstad en de menging van wonen en werken en geven lading aan de nieuwe plannen. Met deze herontwikkeling maken we de terreinen weer toegankelijk en kunnen we het verhaal vertellen van de rijke historie. Cruciaal is de verbetering van de toegankelijkheid en verbindingen voor langzaam verkeer tussen de Noorderhoofdstraat en de Noordervaartdijk. Het autoverkeer zal alleen via de Noordervaartdijk het terrein kunnen bereiken.' Een verkeersburg voor langzaam verkeer over de Nauernasche Vaart zat al in de planning.
Gemeente Zaanstad
De al geplande brug voor langzaam verkeer.