De al lang in het vat zittende herinrichting van het kruispunt Leeghwaterweg met de Zuiderweg om die veiliger te maken voor fietsers is in die tijd duurder en duurder geworden. Voor Zaanstad betekent de opwaardering van de kruising voor fietsers nu een investering van zo'n acht ton, ruim een half miljoen euro meer dan enkele jaren geleden.
In 2019 was al een voorkeursoplossing gekozen met een fietstunnel die aansluit op de Westerringdijk, het inpassen van een faunapassage, een verbreding van de bocht Ramsbeek en het realiseren van een loopbrug in verband met het opheffen van de fietsoversteek Braakdijk. In 2023 en 2024 is het schetsontwerp uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp en besproken met buurtbewoners, bedrijven, verenigingen, weggebruikers en andere belanghebbenden en de Fietsersbond. Omdat het opheffen van de oversteek Braakdijk op bezwaren stuitte is een alternatief bedacht in de vorm van een voetgangersbrug over de Braaksloot tussen de Braakdijk en Het Kalf en/of het parkeerterrein in de onderdijk. Ook dat heeft de kosten opgedreven. Fietsers kunnen vanaf Haaldersbroek de Braakdijk bereiken.
De gekozen voorkeursoplossing had in 2019 een projectbegroting van 3,4 miljoen euro; in het najaar van 2024 was dat al 9,4 miljoen geworden. 'Een verkenning naar alternatieve goedkopere oplossingen gaf onvoldoende oplossend vermogen en draagvlak bij de partners.' schreef het college aan de gemeenteraad. Het kruispunt is nu een met verkeerslichten geregelde kruising zonder aparte voorzieningen voor het overstekende fietsverkeer. Dat is onwenselijk, want met gemengd verkeer een weg waar 80 kilometer per uur mag worden gereden oversteken is onveilig. De fietsers moeten ook over een korte afstand een hoogteverschil van zo'n vijf meter overbruggen om bij de kruising te komen.
De provincie, de Vervoerregio Amsterdam, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Zaanstad en Wormerland zochten samen naar een oplossing op de kruising die ook deel uitmaakt van de doorfietsroute tussen Zaandam en Purmerend. Zaanstad had drie op de plank liggen voor de bouw van een fietstunnel en dacht dat daarmee de kous af was. Gestaag opgelopen prijzen en omdat vooraf niet was voorzien dat een drinkwater- en hoogspanningsleiding zullen moeten worden verlegd hebben echter een streep door de rekening gehaald.
De partners in het project willen bovendien de fietsroute vanaf de Zuiderweg richting Zaandijk stimuleren. De verwachting is dat hierdoor nog meer fietsers gebruik van deze kruising gaan maken. De wens is dan ook om het fietsverkeer te scheiden van het autoverkeer op de Leeghwaterweg. Een fietstunnel maakt het veiliger, maar ook comfortabel voor de fietser om de kruising over te steken: minder klimmen en geen wachttijd bij het oversteken. Het verbeteren van het fietscomfort, de veiligheid en de doorstroming worden gezien als belangrijke randvoorwaarden om de fietsroute op te waarderen en daarmee een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit.