Het heeft
wat voeten in de aarde gehad om de opvang rond te krijgen in verband met de veiligheid van de bewoners, maar inmiddels heeft het COA voldaan aan alle voorwaarden om de twee pontons voor asielzoekers aan de Gerrit Bolkade in Zaandam verantwoord in gebruik te kunnen nemen. Gisteren is de omgevingsvergunning verleend en al deze week start het COA met het stapsgewijs plaatsen van de eerste vluchtelingen.
'Als samenleving hebben we de opgave om mensen die zijn gevlucht voor oorlog en onderdrukking op een veilige en verantwoorde manier op te vangen. De afgelopen periode is hard gewerkt om de opvanglocatie aan de Gerrit Bolkade mogelijk te maken. Dit gebeurde in een context met veel spanning en druk op het thema. Des te groter is onze waardering voor alle betrokkenen, die de schouders eronder hebben gezet om dit met elkaar, op een zorgvuldige manier voor elkaar te krijgen,' aldus burgemeester Jan Hamming.
Druk blijft groot
Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is na de lange aanloop 'blij dat we nu kunnen starten met deze grote opvang aan de Gerrit Bolkade'. 'Dit zal de druk op de opvang in de rest van het land, en met name in Ter Apel, verminderen. Niettemin blijft de noodzaak voor het realiseren van structurele opvang groot. Voor onze bewoners, de omwonenden in de gemeenten en de medewerkers van gemeenten en COA zal dat de beste oplossing zijn. Graag sluit ik mij aan bij de woorden van waardering van de burgemeester voor een ieder die zich zo hard heeft ingezet om dit mogelijk te maken.'
De Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland heeft geconstateerd dat het COA inmiddels aan de veiligheidseisen heeft voldaan. Daarnaast en in samenwerking met infrabedrijf Equans en netbeheerder Liander én met goedkeuring van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de provincie realiseerde het COA een tijdelijke stroomvoorziening en een plan voor de definitieve stroomvoorziening. Hiermee staat het licht op groen voor de ingebruikname.
Vervolg
Gezien de grote nood aan opvanglocaties gaat het COA per direct, maar stapsgewijs, groepjes mensen welkom heten op de boten. Er is plaats voor maximaal 1000 vluchtelingen op de twee pontons, voor de duur van vijf jaar met de mogelijkheid om maximaal twee jaar te verlengen. De situatie op en rond de opvanglocatie wordt door alle instanties goed gemonitord om zo een veilige en rustige omgeving te waarborgen voor alle betrokkenen.
Dagbesteding
Asielzoekers mogen vanaf zes maanden na het indienen van hun asielaanvraag aan het werk in Nederland. Zaanstad en het COA moedigen werken ook aan. Uit gesprekken met de omliggende bedrijven blijkt dat hier interesse voor is. Zij kunnen hierover contact opnemen met het COA. Het COA biedt samen met taalcafé de Sluis taallessen en activiteiten aan. Wie wil helpen als vrijwilliger kan mailen naar
[email protected].