Bebouwing gasfabriekterrein Krommenie met 50 woningen stap dichterbij

11 jul , 10:00 Gemeente
Screenshot_20250710_174228
Rolreder.nl / CC0

Op het oude gasfabriekterrein in Krommenie krijgt 50 grondgebonden woningen waaronder een aantal appartementen in de categorieën sociaal en vrije sector, en zowel koop als huur. Het terrein is al gesaneerd en momenteel ingezaaid met gras. Verborgen onder de grond zijn de contouren van de oude gashouders echter nog steeds aanwezig in de vorm van houten heipalen.

Deze sporen uit het verleden hebben invloed op de mogelijkheden voor nieuwe bebouwing maar bieden tevens kansen om de historie te tonen. De geschiedenis van het gebied vormt het uitgangspunt voor de ontwikkeling. De omliggende oude straten, de oude heipalen en de industriegebouwen aan de Nauernasche Vaart zijn de pijlers waarop het plan is gebaseerd.

Eén met omgeving

De gaten in de bebouwing langs het Weiver worden opgevuld met een woningtype 'dat zich voegt in de historisch gegroeide context,' volgens het uitwerkingsplan voor het nieuwe buurtje. 'Door de mansardekappen sluit de nieuwe bebouwing naadloos aan bij het bestaande weefsel van het Weiver. Kenmerkend is dat de bebouwing zich presenteert als kleinschalig en dikwijls éénlaags met de tweede en derde woonverdieping in het dak. Zorgvuldige metselwerk architectuur met diverse accenten maken dat de nieuwe bebouwing familie wordt van het bestaande. Zonnepanelen worden een integraal onderdeel van het daklandschap. Bezonning en uitzicht van de bestaande woningen wordt zoveel mogelijk gerespecteerd.' 

Gemeente Zaanstad

Het ontwerp van de woningen aan de nieuwe Rolrederstraat is geïnspireerd op de tuinsteden uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De Rolrederstraat vormt de ruggengraat van de nieuwe bebouwing. Hij is bewust smal vormgegeven: de auto is er te gast. De Rolrederstraat is met uitzondering van het eerste deel tegenover het Weiver 54 tweerichtingsverkeer. Leefbaarheid van de openbare ruimte en betrokkenheid vanuit de woning naar de straat en het gemeenschappelijk groen staan voorop. Het Weiver voor nummer 65 tot en met 71A is tweerichtingsverkeer.

Nieuw plein

Aan de kant van de vaart wordt ruimte gemaakt om de oude plataan te behouden en om een nieuw plein naast de oude verffabriek aan te leggen. Aan de andere kant van het plein wordt een nieuw woongebouw neergezet dat een grote samenhang vertoont met de verffabriek van de gebroeders Caro. De detaillering hiervan wordt overgenomen, alsof de nieuwbouw er al jaren heeft gestaan. De appartementen op de begane grond hebben een eigen voordeur aan de straatkant.

Een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte ligt op de kop van het gebouw naast het pleintje. Deze ruimte komt onder beheer van de Vereniging van Eigenaren van het woongebouw en kan door alle buurtbewoners benut worden voor het organiseren van activiteiten zoals kaartavonden, bingo, gemeenschappelijke maaltijden of het vieren van een verjaardagsfeest.

Parkeren

De benodigde parkeerplaatsen voor bewoners worden allemaal in de nieuwe wijk gerealiseerd. Waar mogelijk worden deze op eigen terrein van de bewoners aangelegd en waar de kavels hiervoor te klein zijn, worden parkeerplaatsen verspreid over het plangebied aangelegd. Parkeren voor bezoekers is openbaar toegankelijk. Volgens de geldende parkeernormen zijn er voor de woningen 53,8 parkeerplaatsen nodig. In het openbaar gebied komen 46 plekken plus nog eens negen op eigen terrein.