De gemeente gaat vanaf nu 'regelmatig' evalueren in hoeverre alcoholverboden voor bepaalde gebieden nog effectief zijn. Sommige plekken werden al tientallen jaren geleden aangewezen, maar er ontbrak een actueel beeld van de situatie. Daar is nu verandering in gekomen en gebleken is dat er in Zaandam centrum, Koog aan de Zaan (A8ernA) en Wormerveer nog steeds alcoholgerelateerde overlast is. Nieuw is de omgeving van de Heiligeweg in Krommenie.
Het doel van een alcoholverbod is om de overlast die samengaat gaat met het drinken van alcohol op openbare plaatsen tegen te gaan. Het Burgemeester In ’t Veldpark en de Vrieschgroenstraat in Zaandam zijn in de recente evaluatie buiten beschouwing gelaten omdat deze dit jaar nog respectievelijk zijn verlengd en aangewezen. In de andere no go zones voor drank op straat is door middel van overlastmeldingen, interviews, enquêtes en observaties met de politie, Handhaving, het wijkmanagement en de afdeling Openbare Orde en Veiligheid een actueel beeld geschetst. Het gaat om de volgende gebieden:
• Zaandam Centrum, inclusief het horecaconcentratiegebied en Het Kalf;
• Koog aan de Zaan: omgeving Molenwerf, A8ernA en Koogerpark;
• Zaandijk: omgeving Fortuinweg;
• Wormerveer: omgeving Marktplein;
• Krommenie: het centrum.
De gemeente ziet alcoholverboden als 'een geschikt en effectief middel voor de verbetering van de uitstraling van een (winkel)gebied: 'Het laat ook zichtbaar zien dat de gemeente overlast door alcoholgebruik niet tolereert, waardoor de ondernemers zich gesteund voelen. Daarnaast biedt het verbod de ondernemers, politie en BOA’s een handvat in de handhaving van de overlast en kunnen zij bij alcoholgebruik verwijzen naar de verbodsborden. Ook kunnen politie en BOA’s bij overtreding van het verbod een boete uitschrijven van 110 euro, exclusief negen euro administratiekosten.' De precieze gebieden vindt u hier.
De verboden hebben niet kunnen voorkomen dat in de drie probleemgebieden nog steeds gedronken wordt, dat er drankverpakkingen rondslingerden en dat er sprake is van sociale overlast als gevolg van drankgebruik, zoals het lastigvallen van passanten, de omgeving vervuilen en lawaai. 'Hoewel het aantal meldingen van alcoholgerelateerde overlast in alle drie de gebieden laag is, wordt op basis van de eigen observaties en interviews met betrokken partijen voldoende aanleiding gezien om de alcoholverboden te verlengen met een periode van vijf jaar.,' zo heeft de burgemeester de gemeenteraad laten weten.
Voor Het Kalf, Molenwerf, het Koogerpark en Krommenie centrum worden de verboden ingetrokken. Maar er komt ook een risicogebied bij: uit de evaluatie blijkt dat de overlast in de omgeving van de Heiligeweg in Krommenie bestaat uit het lastig vallen van voorbijgangers en omwonenden en geluidsoverlast. Ook de ondernemers in het gebied geven aan dat een alcoholverbod er zeer wenselijk zou zijn, aldus de brief aan de raad. 'Niet alleen vanwege de overlast die gepaard gaat met het nuttigen van alcoholhoudende drank, maar ook de negatieve invloed dat dit heeft op de uitstraling van het (winkel)gebied.'