Bisschop van Haarlem prijst Franciscus voor diens strijd voor de vrede

21 apr , 13:44 Actueel
screenshot 20250421 140320
X / Vatican News

Bisschop Johannes Hendriks van Haarlem benoemde vandaag na het overlijden van paus Franciscus hoe deze opkwam voor vrede en broederschap en diens bezorgdheid over de klimaatverandering. Kardinaal Wim Eijk roemde de overleden kerkvorst als een man met 'een groot hart voor de zwakkeren in de samenleving'. Alle pa­ro­chies en ker­ke­lijke instellingen zijn uit­ge­no­digd om de vlag halfstok te hangen en om vanavond om 18:00 uur de doodsklok te lui­den als eerbe­toon.

Franciscus benadrukte ook de beschermwaardigheid van het leven, 'van het begin tot het einde,' zo liet Eijk weten. Kardinaal is op de paus na de hoogste kerkelijke functie binnen de Rooms-Katholieke Kerk en alleen de paus bepaalt wie kardinaal wordt. De belangrijkste taak van het College van Kardinalen is het verkiezen van een nieuwe paus. Momenteel mogen 125 kardinalen meestemmen, waarvan de helft is benoemd door Benedictus XVI, die de functie vervulde van 2005 tot 2013 als de 265ste kerkleider. 

In conclaaf

Diens opvolger was 'een paus van de bemoediging,' aldus Eijk, verwijzend naar twee ontmoetingen die de Nederlandse bisschoppen in 2013 en in 2022 met Franciscus hadden.'Zoals vaker legde hij bij die gelegenheid de voorbereide toespraak terzijde en ging echt in dialoog met ons. Hij deed beide keren de krachtige oproep om vol te houden en de moed niet op te geven. Niet omkijken in nostalgie, maar de blik richten op de toekomst. Die boodschap gaf hij ons en daarmee alle katholieken van Nederland mee.' De verkiezing van de nieuwe paus vindt plaats in het conclaaf, dat tussen vijftien en 20 dagen na de dood van de afgelopen paus begint. Conclaaf is afgeleid van het Latijn; cum clave, met sleutel, wat aangeeft dat het beraad achter gesloten deuren plaatsvindt.