Vandaag in @ADnl: 'erfpacht blijkt tijdbom'. Ook voor pachters die halfjaarlijkse canon betalen @mathijsstein
De gemeente biedt erfpachters de mogelijkheid om het pachtcontract voor de grond waarop hun huis staat om te zetten in vol eigendom. Dat is eigenlijk een vorm van afkopen: er wordt een X bedrag betaald om van de erfpacht verlost te zijn. Dit zijn de variabelen in 2018 om de prijs te bepalen.
Van de rond 60.000 Zaanse woningen staan er ongeveer 9000 op erfpachtgrond, bijvoorbeeld in Westerwatering. Bij erfpacht is de huiseigenaar alleen eigenaar van het pand. De grond is in eigendom van de gemeente of Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) en de huiseigenaar heeft, door het betalen van de ‘huur’ ofwel de canon het recht om de grond te gebruiken.
[embed][/embed]
Vandaag in @ADnl: 'erfpacht blijkt tijdbom'. Ook voor pachters die halfjaarlijkse canon betalen @mathijsstein
Hoe het met eventuele erfpacht geregeld is zal altijd in het koopcontract van de woning staan. Omzetten van erfpacht naar vol eigendom kan financieel interessant zijn, want een toekomstige canonverhoging kan er inhakken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het gaat om een erfpacht die na 50 jaar wordt omgezet. Door de gestegen grondwaarde kan herziening van de canon tot een verveelvoudiging van de canon leiden.
Bij een contract met canonbetaling onder de voorwaarden van de Algemene Bepalingen Erfpacht 1906 is de termijn 100 jaar en bij canonbetaling conform de algemene bepalingen 1927, 1978 en 1991 is die 75 jaar.
Zo’n canon kan ook worden afgekocht, door de hele som die over de contractperiode verschuldigd is in een keer te voldoen. Daarmee vervalt de jaarlijkse verplichting tot het betalen van de canon voor bijvoorbeeld 50 jaar. Maar de huiseigenaar is daarmee geen eigenaar van de grond geworden. Als de afkoopperiode is verstreken, moet er opnieuw jaarlijks betaald worden of opnieuw voor een bepaalde periode worden afgekocht.
Het alternatief is niet afkopen maar aankopen. Dat is de enige manier om van erfpacht af te komen. Bij de berekening van de koopsom van grond onder en rond woningen gaat de gemeente sinds 2007 uit van de marktconforme grondwaarde of grondquote, de WOZ-waarde, de rente en de inflatie. De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad probeert al jaren de prijzen die moeten worden betaald omlaag te krijgen, maar tot nu toe zonder resultaat.
Dit zijn de zes stappen om volgend jaar tot de prijs te komen:
|
|
|
|
|
|
|
|
Door de aanpassing van de parameters zullen de koopsommen voor de omzetting naar vol eigendom in 2018 gemiddeld stijgen. Dit komt met name door de stijging van de WOZ-waarde en de daling van de omslagrente.
[embed][/embed]
#nieuws #erfpacht Strijder voor de erfpachter: 'Amsterdam moet zich meer gedragen als Noorwegen' bit.ly/2ACfodK