Informatie over bomenkap digitaal toegankelijker gemaakt

Foto: Pixabay / Staboslaw

Informatie over bomenkap krijgt op verzoek van de gemeenteraad digitaal een prominentere plek. Op de gemeentelijke website over de openbare ruimte staat een overzicht van actuele kapaanvragen en er zijn pagina’s waarop per project is weergegeven waarom kap nodig is, wat er gekapt wordt en wat er wordt teruggeplant.

Om de zichtbaarheid en de vindbaarheid van die site Buitengewoon.Zaanstad te vergroten heeft de gemeente gekeken naar het zoekgedrag van inwoners. ‘Mensen zoeken informatie over bomenkap via Google. Door op Zaanstad.nl de juiste tags te plaatsen komen ze dan gelijk op een inhoudelijke pagina terecht en niet op de homepage,’ schrijft wethouder Gerard Slegers in een memo.

Eigen bewoordingen

Mensen zoeken daarnaast naar informatie over bomenkap via de zoekbalk op Zaanstad.nl. ‘Daarmee kan de bezoeker in zijn eigen bewoordingen de informatie vinden die hij zoekt. Door bijvoorbeeld ‘bomen’ of ‘kapvergunning’ in te toetsen komt men meteen terecht op inhoudelijke pagina’s.’ Een knop toevoegen op de homepage is technisch niet mogelijk; het maximaal aantal knoppen is al bereikt.

‘Daarbij heeft het werken met een zoekbalk het voordeel dat een inwoner met zijn eigen bewoordingen de informatie vindt die hij zoekt. Met een knop met bijvoorbeeld de tekst ‘Buitengewoon’ of ‘Informatie openbare ruimte’ zal voor lang niet iedereen vanzelfsprekend zijn dat hier informatie over bomen te vinden is,’ aldus Slegers. Bij de publicatie van de officiële bekendmakingen in het Zaanstad Journaal, waaronder de omgevingsvergunningen voor kap, staat wel een verwijzing naar Buitengewoon.

Huh?

Ook in bewonersbrieven over projecten met bomen zal verwezen worden naar de website, evenals in nieuwsberichten, berichten op sociale media en persberichten. Ghoopt wordt dat inwoners daarmee snel een duidelijk antwoord op vragen zullen vinden. Op de site is nu onder meer te lezen dat een aanvraag voor de kap van 76 bomen op een terrein aan de Ringweg in Zaandam is afgewezen. ‘De bomen staat niet op openbare grond, maar op particulier terrein. De eigenaar mag de bomen zonder vergunning kappen.’ Wij kunnen ons zomaar voorstellen dat dit her en der tot vragende gezichten leidt.

 

Reacties

Cookieinstellingen