Bouwdossiers vijf voormalige Zaangemeenten nu digitaal

Foto: Flickr / Sebastiaan ter Burg

Benieuwd wat er allemaal al aan uw huis in Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan of Zaandijk veranderd is? Daarvoor hoeft u meestal niet meer naar het gemeentearchief. De bouwdossiers van de voormalige gemeenten zijn nu ook digitaal te raadplegen.

Bouwtekeningen, vergunningaanvragen en vergunningverleningen uit de periode van circa 1900 tot en met 1973 kunt u per adres opzoeken op de website van het archief. Gegevens van voor 1900 zijn niet altijd bewaard gebleven, maar u kunt geluk hebben. Wanneer een dossier digitaal beschikbaar is, ziet u onder de detailgegevens direct het plaatje van de eerste gemaakte scan. Klik daarop en het bouwdossier opent in Pdf-formaat. Komt er geen plaatje tevoorschijn dan is het dossier uitsluitend in te zien op de studiezaal, waar in het in verband met de coronamaatregelen verplicht is om een werkplek in de studiezaal te reserveren. Klik daarvoor hier. Op de site van het archief kunt u de stukken aanvragen die u wilt inzien, zodat die op de door u aangegeven dag klaarliggen.

Vanaf 1974 Zaanstad

Voor Wormerveer, Zaandam en Oostzaan geldt dat dossiers incidenteel digitaal raadpleegbaar zijn, maar dat de meeste uitsluitend nog fysiek in te kijken zijn. Voor bouwdossiers van de gemeente Zaanstad die ontstond in 1974 kunt u hier terecht. Aan het opvragen van deze gegevens zijn wel leges verbonden. De kosten bedragen 17,50 euro per dossier.

Reacties