Geen werkzaamheden aan de Westzijde in feestmaand december

De 'nieuwe' Westzijde.
De 'nieuwe' Westzijde.
Foto: Gemeente Zaanstad

Detailhandel Nederland vraagt gemeenten om in feestmaand december bij openbare werken rekening te houden met de belangen van winkeliers. Dat lijkt in Zaanstad al te gebeuren: het werk aan de Westzijde bijvoorbeeld ligt ussen 17 november en 8 januari stil vanwege de feestdagen.

Het najaar en de maand december in het bijzonder zijn voor de detailhandel de belangrijkste periode van het jaar. Maar als een winkelstraat open ligt, is het slecht feestvieren. Detailhandel Nederland constateert dat het belang van december soms over het hoofd wordt gezien. De gemeente Zaanstad heeft overigens een interactieve kaart waarop u alle wegwerkzaamheden die op dat moment in uitvoering zijn kunt zien.

Openingsuren

De komende eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag vallen beide op een maandag. Daarmee is de laatste dag voor deze beide feestdagen een zondag. Omdat winkels op kerstavond en een gewone zondag doorgaans eerder dan gebruikelijk dicht moeten en op de zondag later open gaan, vraagt Detailhandel Nederland Zaanstad ook om na te gaan of dit de komende decembermaand tot problemen kan leiden. ‘Er is extra reden om ruimhartig om te gaan met de openingstijden, omdat anders extreme drukte zal ontstaan op de zaterdag. Dit kan parkeerproblemen en files tot gevolg hebben,’ aldus de belangenvereniging.

In Zaanstad mogen sinds 1 september 2011 winkeliers zelf bepalen of ze op zon- en feestdagen de winkel tussen 6:00 en 22:00 uur openen. Dit mag omdat de hele gemeente is aangewezen als toeristisch gebied. Voor shoppende Zaankanters is het echter wel iets om in de gaten te houden: aankopen uitstellen tot het laatste moment zou met name dit jaar wel eens een minder slim idee kunnen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen