Eigen bijdrage voor aansluiting op het riool dit jaar maximaal 5280 euro

Foto: Wikimedia

Het college heeft de tarieven voor huisaansluitingen op het riool voor dit jaar vastgesteld.

De vaste kosten per aansluiting bedragen:

De eigen bijdrage voor een huisaansluiting op initiatief van een aanvrager is op maximaal 5280 euro gezet. Deze tarieven gelden voor het maken van een aansluiting bij het vervangen van het hoofdriool en voor het maken van een aansluiting op een bestaand riool.

De verplichte vergunningaanvraag voor een rioolaansluiting kost 45,15 euro. Dit bedrag moet altijd worden betaald, ook als de vergunning geweigerd wordt.

Hoge rioolheffing

Uit een onderzoek van Rekenkamer kwam in 2012 naar voren dat Zaanstad mede vanwege de slappe bodem relatief veel geld kwijt is aan de riolering en daarom ook een hoge rioolheffing kent. Desondanks bleek uit een in 2009 uitgevoerde quick scan dat er toen sprake was van een vervangingsachterstand van ongeveer 60 tot 70 miljoen euro.

Er bestaan twee soorten riolering, namelijk gemengde en gescheiden stelsels. Bij een gemengd stelsel komt zowel het afval- als het regenwater in hetzelfde rioleringsstelsel. In Zaanstad ging het hierbij zes jaar geleden om 291,2 kilometer riolering. Bij een gescheiden stelsel zijn er aparte buizen voor de afvoer van vuilwater (170,1 kilometer) en regenwater (190,5 kilometer).

Een gescheiden rioolstelsel is duurder in aanleg, maar heeft als voordeel dat de kosten voor de rioolzuivering lager zijn.

Dertien miljoen per jaar

De gemeente steekt de komende jaren rond dertien miljoen euro per jaar in de vervanging van riolen. Maar op de begroting van dit jaar bedragen de kapitaallasten voor het beheer van de riolering alleen al 11,3 miljoen euro – de helft van de totale uitgaven om het systeem op orde te houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen