Fout geparkeerde fiets meestal pas na waarschuwing weg

Foto: Gemeente Zaanstad

Het is één van de bij velen minder populaire regels in Zaanstad dat handhavers fietsen die hinderlijk of gevaarlijk in de weg staan, die te lang ergens staan of op een plek waar dat niet mag naar het Zaandamse Fietsendepot brengen. Die zijn dan op de hoek van de Houtveldweg en de Aris van Broekweg tegen betaling van 30 euro terug te krijgen.

Om het geheugen op te frissen over fietsparkeren. Wie hem midden op de stoep, voor een nooduitgang of op een looproute achterlaat is hem wellicht meteen kwijt, zonder aankondiging vooraf. Op een tweewieler met gebreken die niet meer goed te gebruiken is, die langer dan 28 dagen geparkeerd staat binnen de daarvoor aangewezen rekken of vakken, die ergens langer dan de maximale parkeertijd staat, buiten de aangegeven zones bij de NS stations of die te lang onbeheerd op een plek staat wordt eerst een waarschuwing achtergelaten in de vorm van een label.

Drie kleuren

Daarop staat wanneer de handhavers de fiets weghalen. Hoeveel tijd de eigenaar nog heeft om de fiets zelf te verplaatsen hangt af van de situatie en waar de fiets staat. Er worden drie soorten labels gebruikt:

  • Geel: verwaarloosde fiets;
  • Blauw: de (brom-)fiets staat te lang in de stalling of vak;
  • Rood: de (brom-)fiets staat gevaarlijk.

Wie het niet eens is met het verwijderen van een fiets kan daar bezwaar tegen maken bij het college van Burgemeester en Wethouders. Dat moet binnen zes weken vanaf de datum die op het label is vermeld. Alle fietsen die verwijderd zijn, zijn terug te vinden via Verlorenofgevonden.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen