De Amsterdamse haven krijgt een waterstofdistributienetwerk (H2avennet) voor de verduurzaming van de industrie. Op basis van de interesse van een aantal industriële partijen gaat het havenbedrijf samen met specialist in duurzame energienetwerken Firan aan de slag om dit mogelijk te maken.
De engineering van het project wordt binnenkort aanbesteed, inclusief de verbinding met het Westzaanse HoogTij aan de noordkant van het Noordzeekanaal. H2avennet geeft gebruikers, producenten en importeurs de mogelijkheid om te kiezen voor een zeer efficiënte manier van waterstoftransport. Daarmee vergemakkelijkt het de inzet van waterstof voor de verduurzaming van industriële processen en ontstaan er in de Amsterdamse haven lokale waterstofketens. Wanneer het landelijk waterstoftransportnetwerk, dat aangelegd wordt door Gasunie-dochter Hynetworks, ook in het Noordzeekanaalgebied gereed komt, kan het fijnmaziger H2avennet hierop aangesloten worden.
De inzet is om in het komende jaar het detailontwerp van het H2-distributienetwerk af te ronden, zodat over kan worden gegaan tot realisatie in 2026. Hiermee loopt de ontwikkeling van deze infrastructuur voor op de ontwikkeling van de waterstofmarkt. Waterstofnetwerken zijn een randvoorwaarde voor de totstandkoming van die markt. Port of Amsterdam en Firan nemen een deel van de onzekerheid voor ondernemingen weg door het netwerk tijdig gereed te hebben voor de eerste gebruikers.
'We vragen ondernemingen met belangstelling om waterstof te leveren en/of te gebruiken om zich aan te sluiten bij het initiatief. Zo kunnen we gezamenlijk verder invulling geven aan het project, zoals aan het ontwerp en de planning,' aldus Guido Frenken, directeur warmte en waterstof van Firan. 'We brengen het project naar een volgende fase om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor de energietransitie in de haven. Zo geven we ondernemers het vertrouwen dat zij straks de overstap kunnen maken naar een betrouwbaar waterstofnetwerk dat klaar is voor de toekomst,' licht Dorine Bosman, CIO van Port of Amsterdam, toe.
'Met onze aanpak zetten we de beweging naar een belangrijke lokale waterstofketen verder in gang. H2avennet zorgt voor meer energiezekerheid voor de ondernemingen in het havengebied én voor de bedrijven die overwegen om zich er te vestigen. De infrastructuur is operationeel zodra de eerste grootschalige aanbieder en afnemer waterstof gaan gebruiken. Daarna kunnen ook andere bedrijven aangesloten worden,' zegt Frenken. Een koppeling tussen de Amsterdamse haven aan de zuidkant van het Noordzeekanaal met haven-bedrijventerrein HoogTij wordt uitgewerkt als onderdeel van de detailontwerpfase. Deze verbinding geeft ook ondernemers op HoogTij een nieuw perspectief voor verduurzaming..