De ingrijpende ontslagronde die Tata Steel vandaag heeft aangekondigd is een heftig bericht dat heel veel werknemers en hun gezinnen raakt, zegt de provincie. In totaal gaan bij de staalfabrikant 1600 voltijdsbanen verloren, wat ongeveer één op de vijf werknemers van het hoogovencomplex raakt. Velsen, Beverwijk en Heemskerk laten weten erg geschrokken te zijn
'Deze beslissing, als gevolg van marktomstandigheden, heeft een grote impact op de IJmond en de provincie Noord-Holland,' aldus Gedeputeerde Esther Rommel van Economische Zaken. De provincie is verantwoordelijk voor vergunningen, onder meer voor de omvorming van de fabriek om 'groen staal' te gaan vervaardigen. 'De provincie blijft benadrukken dat er een toekomst is voor een staalbedrijf in de IJmond als deze groen en schoon is,' aldus Rommel.
Vakbond FNV zegt niets te snappen van de grote reorganisatie. Vakbondsbestuurder Cihan Lacin noemt het moment van de ingreep 'bijzonder,' want Tata onderhandelt momenteel met de overheid over financiële steun voor de vergroeningsplannen. De FNV erkent dat Tata Steel het moeilijk heeft, onder andere door een duur uitgevallen renovatie van een hoogoven en relatief hoge kosten voor de Nederlandse industrie. Daarnaast kampt de Europese staalmarkt met de toevloed van Chinees staal, wat de prijzen onder druk zet. 'Maar de huidige situatie moet niet misbruikt worden onder het mom van 'never waste a good crisis',' zegt Lacin.
De reorganisatie lost volgens Greenpeace Nederland het probleem van het bedrijf niet op. 'De fabrieken van Tata Steel zijn sterk verouderd, stoten zeer veel kankerverwekkende stoffen uit en kunnen in deze staat niet open blijven.' Tata Steel zou vooral ondersteunende en managementsfuncties willen schrappen. De milieuorganisatie denkt dat de kans groot is dat het niet bij deze ontslagronde blijft, onder meer omdat Tata Steel miljoenenboetes boven het hoofd hangen.
De Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal gaan Tata Steel Nederland financieel behoorlijk raken, zegt topman Hans van den Berg in een toelichting op de reorganisatie. Het bedrijf kampt volgens hem met 'uitermate lastige' marktomstandigheden, de Chinese dumping van staal, stijgende energiekosten en hoge schulden. Daarbij is het speelveld in Nederland ongelijk door hogere energietarieven en een extra nationale CO2-heffing. 'Dus dat maakt het moeilijk opereren. De dingen worden verergerd door de heffingen', aldus Van den Berg.
De winstmarges van Tata zijn volgens de bestuursvoorzitter het laagst in vergelijking met de grote concurrenten in Europa. 'We produceren minder terwijl de kosten zijn gestegen. Een onhoudbare situatie.' Het staalbedrijf heeft twee fabrieken in de Verenigde Staten. Ondanks de hoge importheffingen zegt Van den Berg geen plannen te hebben om de productie daar uit te breiden.