Na de blauwe bessen nu andijvie van Albert Heijn teruggeroepen

19 jan , 10:11 Bedrijvigheid
screenshot 20250119 095046
Akbert Heijn

Het zit Albert Heijn - en zijn klanten - niet mee. Na de met een bacterie besmette bevroren blauwe bessen wordt nu andijvie teruggeroepen vanwege een te hoog gehalte van de pesticide tau-fluvalinaat. Dat kan leiden tot milde klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid, waarschuwt de supermarktketen.  

Het gaat specifiek om het product AH Andijvie 400 gram met 19-01-2025 als houdbaarheidsdatum. Mensen die de andijvie al hebben gekocht wordt geadviseerd die niet op te eten en terug te brengen naar de winkel om het aankoopbedrag vergoed te krijgen. 'We begrijpen dat deze terugroepactie mogelijk vragen of zorgen oproept, vooral na de gebeurtenissen met de blauwe bessen eerder deze week,' aldus AH. 'We willen benadrukken dat dergelijke terugroepacties uitzonderlijk zijn en bedoeld om de hoogste voedselveiligheidsstandaarden te waarborgen. Wij nemen continu maatregelen met onze leveranciers in de keten om dit soort situaties te voorkomen. Wij bieden onze oprechte excuses aan.' 

Voedselveiligheid

EenVandaag beantwoordde vragen van kijkers over de voedselveiligheid naar aanleiding van de blauwe bessen. Epidemioloog Eelco Franz van gezondheidsinstituut RIVM, een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en jurist Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G doken erin. Het is bijna onmogelijk om voedselinfecties helemaal uit te sluiten, zegt Franz. 'Je hebt altijd bepaalde kwetsbaarheden in je voedselsystemen waarbij dat moeilijk is. Zo komen voedselinfecties best wel vaak voor, en zeker bij infecties die van dieren komen.' 

Franz denkt dat het voedsel in Nederland over het algemeen veilig is. 'In Nederland is het (voedsel)controlesysteem in verhouding met andere landen wel goed op orde. Een van de taken van het RIVM is om die uitbraken in beeld te krijgen en samen met de NVWA te bestrijden.' In ons land zijn naar schatting 650.000 voedselinfecties per jaar. Over de jaren is dit getal stabiel gebleven, wat wil zeggen dat er geen grote verschuivingen zitten in de staat van onze voedselveiligheid.

Steekproeven en meldingen

In principe zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor producten die zij verkopen, vertelt de woordvoeder van de NVWA. In ernstige gevallen kan een bedrijf worden gesloten. Er wordt toezicht gehouden op basis van steekproeven en meldingen. In het geval van de blauwe bessen is de besmetting geconstateerd aan de hand van ziekmeldingen, vertelt de woordvoerder. Testen wezen uit dat de bessen inderdaad besmet waren met het hepatitis A-virus en kwam de terugroepactie op gang.

Verkoper aansprakelijk

Je kunt een supermarkt niet zomaar aansprakelijk stellen voor voedselinfecties, zegt jurist Lieben. Maar mocht je ziek worden van een product uit de supermarkt, dan moet de supermarkt daarvoor opdraaien. 'Je draagt als verkoper namelijk de verantwoordelijkheid voor het product dat je verkoopt.' Supermarkten zijn vaak verzekerd voor de gevolgen van het verkopen van verkeerde producten die niet de veiligheid bieden die je als consument mag verwachten. 'De verzekeraar van de supermarkt zal dit wel proberen op te lossen door een passende schadevergoeding te betalen,' aldus Lieben.