Eerste klanten die ziek werden van blauwe bessen hebben zich bij AH gemeld

15 jan , 15:13 Bedrijvigheid
pexels angele j 35172 139749
Pexels CC0 / Angele J

Twintig mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Eén klant heeft een schadeclaim ingediend, bevestigt een woordvoerster van AH. Hoeveel geld de klant eist weet ze woordvoerster niet.

'Alle meldingen die we krijgen nemen we met de grootste zorg in behandeling,' aldus de woordvoerster. De supermarktketen adviseert mensen die ziek worden naar de huisarts te gaan en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te raadplegen. Gisteren waarschuwde AH dat kilozakken blauwe bessen uit het vriesvak van het huismerk besmet zijn geraakt met hepatitis A. De supermarktketen heeft de producten teruggeroepen em klanten kunnen hun geld terugkrijgen.

Direct verband aantonen

Consumenten die besmet zijn met hepatitis A na het eten van de bessen kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Zij moeten daarvoor bewijzen dat er een direct verband is tussen het eten van het fruit en de besmetting, legt letselschadeadvocaat Nicole Dekker van Meester Dekker Advocatuur uit. Het bedrag waar mensen recht op hebben, zal volgens haar verschillen per persoon. 'Dat hangt bijvoorbeeld af van een ziekenhuisopname of dat iemand enkel buikpijn heeft gehad,' aldus Dekker.

Klanten kunnen Albert Heijn aansprakelijk stellen. Als die aansprakelijkheid wordt erkend, komt ook een schadevergoeding om de hoek kijken. 'Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen kunnen bijvoorbeeld denken aan een vergoeding van de medische kosten,'  zegt Dekker. Ook het verlies aan inkomsten kan worden meegerekend, doordat mensen als gevolg van de besmetting een tijdje niet konden werken. 'Mensen in loondienst zullen hun loon wel blijven ontvangen, maar dat is anders voor zelfstandigen.' 

Smartengeld

Daarnaast is er nog smartengeld, een tegemoetkoming voor geleden immateriële schade. Die heeft volgens Dekker onder andere te maken met de mate waarin iemand heeft geleden. De hoogte van dit bedrag is doorgaans lastiger te bepalen. 'Daarbij kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de klachten die iemand had bij de huisarts en wat de huisarts hier vervolgens over heeft gerapporteerd,' legt Dekker uit. Ook voor immateriële schade geldt dat de hoogte van de vergoedingen sterk uiteen kan lopen.