MKB'ers onderschatten risico cybercrime: doe de Phishing Test

27 mei 2019, 8:35 Bedrijvigheid
goeie cybercrime
Pixabay

H et Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) gaat in samenwerking met onder andere de politie en het m inisterie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers actief beschermen tegen phish ing . Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, waar ondernemers in toenemende mate de dupe van worden.

D e groei van het aantal op internet aangesloten apparaten, de toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een bloeiende handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en de kleine pakkans die de daders lopen maken internetmisdrijven een kopzorg voor steeds meer ondernemers . ‘Het topje van de ijsberg,’ noemen ict -experts de schrikbarende opmars van cybercrime. Volgens het RPCNH valt er veel te winnen door een gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens een campagne kunnen zij gratis gebruikmaken van de MKB Phishing Test . Werknemers worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een uitvoerige test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren.

[embed][/embed]

De MKB-Phishing T est is onderdeel van de landelijke bewustwordingscampagne E erst checken, dan klikken die afgelopen zaterdag officieel door m inister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is afgetrapt. ‘Cybercrime is meer dan phishing alleen, zegt voorzitter Peter Hoes v an het RPCNH-programma Cybercriminaliteit is geen bangmakerij in een persbericht . ‘Het is een hardnekkig probleem en past zich voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres loopt het risico om slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen ze hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ict -omgeving te besmetten met een virus.

[embed][/embed]

Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 80 procent van de ondernemers met cybercrime te maken heeft gehad en dat percentage groeit elke maand. Binnen vijf jaar bevat naar verwachting meer dan de helft van all e criminaliteit een digitale component. Toch leeft c ybercriminaliteit niet onder MKB’ers. Ze lijken ongevoelig te zijn voor de gevaren en hebben vaak, in tegenstelling tot grootbedrijven, onvoldoende kennis en hulpbronnen om zichzelf te beschermen . ‘Met een te laconieke houding rondom internetveiligheid zetten ze niet alleen de continuïteit van de eigen organisatie op het spel, maar ook die van leveranciers en klanten. De vraag is niet óf je slachtoffer wordt, maar wanneer,’ aldus Hoes.

Trainingen

Het RPCNH biedt ondernemers handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Dit jaar organiseert het platform tien maatwerktrainingen voor ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord-Holland. Deze gratis trainingen worden in nauwe samenspraak met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers(verenigingen) samengesteld en uitgevoerd. I n het najaar volgt een groot cybercrime-even ement voor ondernemers uit de hele privincie .

[embed][/embed]

Ondernemers in Noord-Holland kunnen zich voor de Phishing Test rechtstreeks en gratis aanmelden via www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest .