Kooks- en gasfabrieken 1 en 2 Tata vervuilender dan werd aangenomen

08 mrt , 3:55 Bedrijvigheid
screenshot 20241010 135546 6707c0a80ae4ejpg
Provincie Noord-Holland

'Intensieve metingen' van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied laten een hogere uitstoot dan verwacht zien bij de kooks- en gasfabrieken 1 en 2 van Tata Steel. De forse overschrijdingen van de emissienormen hebben er eind vorig jaar toe geleid dat de dienst Tata met een dwangsom Tata Steel heeft gesommeerd om aan de wetgeving te voldoen.

De hogere gemeten uitstoot bij de schoorstenen staat los van de metingen via het luchtmeetnet in de IJmond, laat de provincie weten. Dat luchtmeetnet meet de actuele luchtkwaliteit in de leefomgeving. Ook de stoffen die de emissiegrenswaarden overschrijden worden gemeten in het luchtmeetnet. De door de jaren heen gemeten luchtkwaliteit in de leefomgeving die relevant is voor de mate waarin de leefomgeving gezond is verandert hierdoor niet.

Meer inzicht  

De afgelopen jaren heeft de provincie samen met de OD NZKG geïnvesteerd in intensiever toezicht en handhaving en in eigen emissiemetingen bij Tata Steel, in het bijzonder bij de kooks- en gasfabrieken 1 en 2. Gedeputeerde Staten zien in de resultaten van de emissiemetingen een bevestiging van nut en noodzaak van de aanpak met intensief toezicht en eigen emissiemetingen. Dit levert meer inzicht op en stelt de provincie en de OD NZKG steeds beter in staat om in te grijpen en de uitstoot van Tata te verminderen.

Filterpasserende deeltjes

De forse overschrijdingen aan zware metalen zoals nikkel en lood komen grotendeels voort uit het eerder niet meten van 'filterpasserende deeltjes' door Tata Steel. De emissie  bestaat grofweg uit twee delen: de stofvormige en de gasvormige emissie. Om het stofvormige deel van de emissie te meten wordt gewerkt met een filter om het stof af te vangen zodat dit vervolgens kan worden geanalyseerd. Dit filter heeft een bepaalde grootte die is afgestemd om zoveel mogelijk van het stof af te vangen en een representatief beeld van de emissie te kunnen vaststellen.

Onvolledige metingen

De filtergrootte is ook vastgesteld in de Nederlandse meetnorm. Het stof dat dit filter kan passeren wordt ‘filterpasserende stofdeeltjes’ genoemd. Omdat deze deeltjes het filter kunnen passeren bevinden ze zich in het ‘gasvormige’ deel van de emissie en om dit te meten moet een andere meetmethode worden gebruikt. Tot op heden heeft Tata Steel alleen het stofvormige deel van de emissie gemeten. De filterpasserende deeltjes zijn eerder niet door Tata gemeten en ook niet in het elektronische MilieuJaarverslag terecht gekomen.

Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf om zicht te hebben op alle emissies, daartoe de nodige metingen te verrichten en de resultaten op te geven in het het elektronische MilieuJaarverslag. Tata beschikt immers zelf over de meeste technische kennis van haar installaties. De OD NZKG gaat na waarom deze filterpasserende deeltjes niet eerder zijn gemeten.

Het vervolg

De provincie en OD NZKG nemen een aantal vervolgstappen om meer inzicht in de uitstoot van stoffen te verkrijgen.

  • De OD zal in 2025 aanvullende controlemetingen uitvoeren bij Tata Steel en controleren of deze voldoen aan de vergunningvoorschriften.
  • De OD onderzoekt waarom Tata Steel tot op heden geen filter passerende deeltjes mee heeft genomen in haar emissiemetingen.
  • De OD heeft Tata Steel opgedragen de resultaten van de emissiemetingen te verwerken in hethet elektronische MilieuJaarverslag over 2024.
  • De OD heeft Tata Steel gevraagd om te onderzoeken wat het effect van de hogere emissies is op de gerapporteerde emissies in het het elektronische MilieuJaarverslag van voorgaande jaren.

De trajecten voor de twee lasten onder dwangsom voor de kooks- en gasfabrieken 1 en 2 worden doorgezet, inclusief een nieuwe serie metingen om te controleren of Tata Steel aan de beëindiging van de emissieoverschrijdingen voldoet.