Hornbach viert dit jaar een jubileum. Sinds de komst van de allereerste vestiging in 1997 in Zaandam zijn er in Nederland dertien vestigingen bijgekomen, waaronder een zaak langs de A5 in Sloterdijk
De bouwmarktketen is echter nog lang niet uitgegroeid. In het voorjaar van 2018 gaat de veertiende vestiging in Zwolle open en er zijn plannen voor filialen in Duiven, onder de rook van Arnhem, en Enschede. Toch had het maar een haar gescheeld of het bedrijf had het eerste jaar in Nederland niet overleefd.
Algemeen directeur Evert de Goede vertelde in 2012 aan NRC Handelsblad hoe hij, toen in dienst bij het eveneens Duitse Marktkauf, reageerde toen hij de eerste keer bij Hornbach in Zaandam kwam. Hij moest hard lachen. ‘Als dít onze concurrent moet worden...’, dacht hij. ‘Wat mij direct opviel, was het assortiment’, vertelde De Goede. Dat was heel Duits . ‘Behang dat in Nederland al tien jaar niet meer verkocht werd. En dan dat enórme gebouw, die enórme parkeerplaats. Alles straalde uit dat het heel duur was. Terwijl de belofte juist was dat Hornbach veel goedkoper zou zijn dan de bestaande bouwmarkten.’
De rest is geschiedenis – net als Marktkauf (in Nederland, althans).
Eerder deze maand drong Hornbach is met zijn door tot de Twinkle100, oftewel de top van de Nederlandse e-commerce. Het Duitse bedrijf wist binnen anderhalf jaar zoveel online omzet te genereren dat het zich nu bij de grote spelers op dat gebied heeft gevoegd. Alleen webwinkels met een omzet van meer dan vijf miljoen euro krijgen een vermelding in de Twinkle100.
Hornbach.nl biedt ruim 120.000 artikelen aan, die allemaal thuis kunnen worden afgeleverd. Ook gipsplaten en andere bouwmaterialen die niet in een doos passen. En de site is niet alleen een webshop, maar onder ‘projecten’ vinden bezoekers ook stappenplannen en materiaallijsten. De collega’s op de winkelvloer spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de digitale bouwmarkt: zij hebben immers dagelijks contact met klanten.
[embed][/embed]
In Duitsland is Hornbach – net als Ikea, overigens – aan het experimenteren met kleinere winkels in stadscentra. Wanneer die proef succes heeft, komt Hornbach Compact wellicht ook naar Nederland. Het is in wezen de terugkeer van de ‘oude’ ijzerwarenzaak waar mensen even snel binnenwippen voor een kleine aankoop, waarvoor ze niet zo snel naar een afgelegen industrieterrein willen rijden. Gamma, Praxis en sanitairketen Baderie hebben al zogenoemde stadswinkels, die zeer succesvol zijn.