Coenbrug blijft nog jaren dicht voor hogere schepen

dec 08 2021, 9:35 Bedrijvigheid
screenshot 20211208 092051
Reparatie van de Coenbrug gaat mogelijk twee jaar duren en al die tijd zal een deel van de beroepsvaart tot wel zes uur moeten omvaren of ladingen moeten verdelen over meerdere lagere transporten, meldt het Noordhollands Dagblad . De brug in de A8 kan al sinds mei dit jaar niet meer open voor de scheepvaart .
De brug begaf het nadat hij was aangepakt om de geluidsoverlast voor de omgeving te beperken door onder meer het aanbrengen van stil asfalt. Het aandrijfwerk in de brug bleek beschadigd te zijn en daarop werd hij vastgezet. De doorvaarthoogte is sindsdien beperkt tot 6,2 meter ten opzichte van het Nieuw Amsterdams Peil, wat het afgelopen vaarseizoen ook hinder gaf voor zeilboten met een staande mast. Die moeten omvaren via Nauerna en de Nauernasche Vaart, tenzij ze daar te groot voor zijn.

Lange omleidingsroutes

Voor binnenvaartschepen die niet onder de brug door passen zijn er lange omleidingsroutes via de Noordzee of via de Waddenzee en het IJsselmeer, wat ondernemers op flinke kosten jaagt. De problemen hebben geen gevolgen voor de bouw van de nieuwe Zaanbrug in Wormerveer die volgend jaar begint, aldus het NHD
. De Coenbrug werd in 1968 opgeleverd en na het werk van afgelopen voorjaar staat in 2026 opnieuw groot onderhoud in de planning van Rijkswaterstaat.