Afvalbedrijven dreigen met rechter om risico's lachgascylinders; HVC doet niet mee

17 sep , 10:30 Bedrijvigheid
screenshot 20240917 103033
HVC staat niet bij de ondertekenaars van een brandbrief van de afvalbranche over de inzameling van lachgascylinders, hoewel ook in Almaar veel hinder wordt ondervonden van explosies in het restafval. Inwoners van onder meer Zaanstad wordt dringend aangeraden de lege cylinders - zonder represailles - bij een afvalbrengstation in te leveren.
Na anderhalf jaar praten zou het Rijk geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de situatie die ontstond na het ingaan van het lachgasverbod voor recreatief gebruik in januari 2023. Afvalinzamelaars willen nu een rechtszaak tegen het kabinet beginnen als de Staat niet binnen twee weken met een 'acceptabele reactie' komt, aldus de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten. Lachgastanks die terechtkomen in het afval kosten niet alleen veel geld maar kunnen tot gevaarlijke situaties leiden voor medewerkers.

Geen statiegeld meer

Met het lachgasverbod is ook het statiegeld vervallen dat vaak 30 euro per tank bedroeg. Nu worden cilinders niet meer ingeleverd. De situatie is al vaak aangekaart in brieven en gesprekken, maar zicht op een concrete oplossing blijft uit, aldus de NVRD. 'De situatie is onhoudbaar. Een groot aantal leden ziet geen andere optie meer dan de Staat aansprakelijk te stellen voor de schade die zij lijden. Alle pogingen hier samen uit te komen zijn gestrand. Zij doen dit met pijn in het hart; als medeoverheden en publieke organisaties is dit geen lichtzinnige stap,' aldus NVRD-directeur Wendy de Wild.

Onrechtmatige daad

De bedrijven en enkele gemeenten zullen de Staat op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk stellen voor de schade die ze lijden door de invoering van het lachgasverbod. 'Anders dan de Staat veronderstelt, zijn wegwerptanks na gebruik niet helemaal leeg. De tanks bevatten altijd resten lachgas die kunnen ontploffen. De vele explosies bewijzen dat,' aldus de brancheorganisatie. NVRD-leden die de brief hebben ondertekend zijn Avu, ACV, Omrin, Cure, Dar, de gemeenten Amsterdam, Breda en Tilburg, Irado, Meerlanden, Rad HW, Avalex, Rova, RWM, Twence, ZRD en Cyclus namens de gemeenten Zuidplas en Gouda. De Vereniging Afvalbedrijven gelooft nog steeds in een minder drastische aanpak.