Melkveehouders accepteren krimp vanwege stikstof niet

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De stikstofplannen van het kabinet zijn ‘onnodig, onzinnig, onhaalbaar en onaanvaardbaar,’ vindt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Die belangenvereniging stelt dat de overheid onterecht alleen naar stikstof kijkt.

In plaats van de juiste stappen te zetten voor herstel van de natuur zorgt de regering voor een ‘kaalslag in de landbouw en op het platteland’. De NMV wil dat de overheid met boeren in gesprek gaat over lokale maatregelen en noemt ’70 tot 100 procent van deze verschrikkelijke plannen onnodig’. De vakbond, waar voormalig CDA-staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker voorzitter van is, spreekt dan ook van ‘een Haagse machtsgreep in de provincie’. ‘Het gaat niet alleen om boeren, het is een aanval op onze plattelandscultuur. Het is op naar de overheersing van de stadse cultuur van stadse fratsen op de Amsterdamse grachtengordel.’

Lokale metingen

De melkveehouders heropenen bovendien de aanval op rekenmodellen van het RIVM. In plaats daarvan zou op basis van lokale metingen moeten worden gepraat. ‘De provinciebesturen hebben inmiddels ook her en der verzet getoond en wij steunen hen hierin,’ aldus de NMV. ‘Wij willen in gesprek met de provincies om te bepalen of het met déze Haagse plannen nog wel zin heeft om in de provincies het overleg in de gebiedsprocessen voort te zetten.’

https://twitter.com/SjoerdMouissie/status/1535289452687413249

Intussen werd minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof gisteravond  thuis verrast door tientallen boeren die uit protest met hun tractor naar haar huis waren  gekomen. De actiegroep Voll Gass zegt achter deze actie te zitten. De minister kreeg een brief namens ‘alle boeren van Nederland,’ zo meldt de organisatie, ‘waarin haar gezien de ontstane situatie per direct ontslag’ wordt gegeven.

Enorme reducties

Van der Wal stuurde vrijdag de stikstofdoelen naar de Tweede Kamer. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen