In één klap vijf ‘Michelin-restaurants’ erbij in Amsterdam

Foto: Flickr / Stijn Nieuwendijk

Amsterdam heeft er in één klap vijf ‘Michelin-restaurants’ bij en de hoofdstad blijft daarmee voor Zaanse fijnproevers naast Mario in Neck de dichtstbijzijnde plek om culinair uit hun dak te gaan. Drie restaurants in ons land zijn vandaag bekroond met twee sterren en tien zaken hebben een eerste ster in de wacht gesleept.

Restaurant Flore (voorheen Bord’Eau) van chef Bas van Kranen in Amsterdam krijgt vanuit het niets twee Michelinsterren, evenals Julemont van Guido Braeken in het Limburgse Wittem. Ook De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak in Nijmegen heeft nu twee sterren. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.

Jonge Chef van het jaar

Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, ’t Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen en Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam. Chef-kok Yoran Jacobi van het laatste restaurant werd ook uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar. ‘Het is wel een hele hoop in een keer,’ gaf hij toe. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.

Groene sterren

De award voor beste sommelier van het jaar ging naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk, het restaurant dat eveneens een eerste ster in de wacht sleepte. In totaal heeft ons land nu naast de twee driesterrenrestaurants 21 zaken met twee sterren en 94  met één ster. Voor de tweede keer zijn ook de zogenoemde groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Vorig jaar behaalden acht zaken er een. Deze keer kregen drie restaurants een groene ster: Héron in Utrecht, Triptyque in Wateringen en Flore in Amsterdam. De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen