Onrust bij Primark over dreigende ontslagronde

Ook in Zaandam kunnen zomaar ontslagen vallen.
Ook in Zaandam kunnen zomaar ontslagen vallen.
Foto: Google / Christian Vandendorpe

Ongeveer 20 medewerkers van de Primark-vestiging in het Amsterdamse centrum hebben gistermiddag voor de winkel gedemonstreerd vanwege aangekondigde ontslagen. Primark wil in het hele land zo’n 250 mensen kwijt om daarrna veel personeel opnieuw in te huren tegen slechtere voorwaarden,zoals minder loon, aldus de FNV.

De demonstranten op het Damrak hadden borden bij zich met teksten als ‘Primarkfamily’, ‘Meer respect voor medewerkers = kortere rijen’ en ‘Power to the Primark workers’. Achter de ramen van de winkel keken andere personeelsleden, aldus vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. Met de actie hoopt de bond een hogere ontslagvergoeding af te dwingen voor medewerkers die ontslagen worden.

Sociaal plan

Voor de mensen die blijven wil de bond ‘werkbare roosters en lonen die in de toekomst omhooggaan,’ aldus de FNV. ‘Meer medewerkers van Primark willen zich hierover uitspreken. Wij hopen dat de directie dat ook ziet en naar ons gaat luisteren,’zei Vermeulen. David Swann Lassche, leider van de Nederlandse tak van Primark, zei eerder te begrijpen dat het een moeilijke tijd is voor ‘collega’s die mogelijk worden getroffen door de ontslagronde’. Volgens hem kan er via de bonden worden gestemd over een sociaal plan. Dat heeft Primark ’tijdens het onderhandelingsproces vele malen aangepast,’ aldus Lassche.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen