Nog anderhalve maand om rookmelders te plaatsen

mei 15 2022, 14:08 Actueel
screenshot 20211002 150202
Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke woonverdieping in een huis, of dat nu eigen bezit of een huurwoning is. Woningcorporaties zijn verplicht ervoor te zorgen dat alle huurders rookmelders krijgen - of die dat nu willen of niet. Wie weigert een installateur binnen te laten, kan daar in het uiterste geval toe worden gedwongen door de rechter.
Parteon heeft in een deel van haar woningen al een rookmelder opgehangen. Huurders die nog niet aan de beurt zijn geweest worden hiervoor benaderd en hoeven zelf geen actie te ondernemen. De corporatie bevestigt een deel van de rookmelders zelf, maar werkt ook samen met CV-installateurs en partners die onderhoudsprojecten uitvoeren. De rookmelder moet in de zogenoemde verkeersruimte hangen: in de hal en/of op de overloop.

Garantie

Na de installatie ontvangen huurders een gebruikerskaart met de installatiedatum, die goed bewaard moet worden, bijvoorbeeld in de meterkast. Er staat op hoe de rookmelder gebruikt en schoongemaakt moet worden. De nieuwe rookmelders van Parteon zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij. De werking daarvan wordt voor tien jaar gegarandeerd en daarna wordt de rookmelder door de corporatie vervangen door een nieuwe. Mensen hoeven daarvoor zelf geen actie te ondernemen.

WormerWonen

In alle woningen van WormerWonen waar dit nog niet het geval is, worden de rookmelders geplaatst samen met Stam Electrotechniek. Ze hangen al standaard in woningen die na 2003 zijn gebouwd, want daar waren ze al verplicht. Medewerkers van Stam Elektrotechniek controleren het hele bezit an WormerWonen op de aanwezigheid van de melders, die inmiddels onmisbaar worden geacht voor de veiligheid van bewoners. Wie straks geen melders heeft, hoeft bij brand mogelijk niet te rekenen op een uitkering van de schade.
ZVH
ZVH meldt op haar website niets over het plaatsen van rookmelders, maar besteedt slechts aandacht aan het onderhoud van bestaande apparatuur en het voorkomen van onnodige storingen. 'Wilt u meer weten over rookmelders of wilt u zelf een melder plaatsen, kijk dan op de website van de brandweer , ' is het advies dat huurders daar krijgen.

Rochdale

Rochdale laat weten al met de plaatsing te zijn begonnen. Deze woningcorporatie heeft daarvoor afspraken gemaakt met vijf bedrijvene. Huurders hoeven zelf niets te doen, maar een brief van het bedrijf afwachten om een afspraak in te plannen. De kosten en het onderhoud van de rookmelder(s) zijn voor Rochdale; huurders zijn verantwoordelijk voor het regelmatig testen en het stofvrij houden.