Gedragscode flitsbezorgers om overlast te voorkomen

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Vier grote flitsbezorgers hebben samen een gedragscode opgesteld waarmee ze conflicten met gemeenten en omwonenden van hun filialen willen voorkomen. Flink, ook actief in Zaanstad en Getir, Gorillas en Zapp hebben de afspraken ondertekend.

Bij flitsbezorgers kunnen mensen kleine boodschappen bestellen die vervolgens razendsnel worden afgeleverd. Om dat te kunnen doen zitten de distributiepunten middenin woonwijken. In die ‘winkels’ is verder niets te doen, de ramen zijn vaak afgeplakt en consumenten kunnen er niet naar binnen. Daarom worden ze ook wel dark stores genoemd. De bezorgers staan met hun elektrische fiets vaak midden op de stoep te wachten tot ze een opdracht krijgen om iets af te leveren. Vervolgens schieten ze door het verkeer om op tijd op de bestemming te komen. Dat leidt tot frustratie bij buurtbewoners.

Verboden

In meerdere gemeenten zijn de flitsbezorgers al verboden. In Amsterdam gaf de gemeente opdracht om een dark store te sluiten en de rechter gaf de hoofdstad daarin gelijk. Bij elk verbod lopen de flitsbezorgers echter potentiële inkomsten mis. In de nieuwe gedragscode staan zes uitgangspunten. Zo beloven de vier bedrijven dat ze hun vestigingen ‘met zorg uitkiezen’ en dat er geen geen dark stores bijkomen in ‘centrale winkelstraten, voetgangerszones of in de nabijheid van basis- of middelbare scholen’. Bezorgers mogen geen overlast veroorzaken en moeten op de stoep ruimte laten voor voetgangers.

Snelheidsbegrenzers

Verder zeggen de bedrijven dat ‘veiligheid voor ons personeel en medeweggebruikers onze hoogste prioriteit heeft’. De snelheid van de e-bikes wordt begrensd op 25 kilometer per uur, terwijl elektrische scooters niet harder dan 45 kunnen rijden. Bezorgers krijgen per uur betaald en ze worden niet aangepakt als ze langzaam rijden en niet beloond voor snelheid, aldus de code. Flink, Getir, Gorillas en Zapp willen voor elke vestiging afspraken maken met de betreffende gemeente, bijvoorbeeld over ‘parkeren, bevoorrading en het aangezicht van de vestiging’. Dat geldt voor alle nieuwe vestigingen en voor de al bestaande ‘waar mogelijk’.

Reacties

Cookieinstellingen