Techniekcampus eerst naar plek bij Regio College

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt in eerste instantie een Techniekcampus bij het Regio College aan de Cypressehout in Zaandam in plaats van aan de Aris van Broekweg. De voorbereidingen voor de bouw van Techlands waren in een vergevorderd stadium en er was al veel geld aan gespendeerd, maar als gevolg van een beroepsprocedure bij de Raad van State zat het plan in de ijskast.

Dat betekende een grote tegenslag voor Tetrix Techniekopleidingen, dat het huidige pand aan het Jonkerplantsoen moet verlaten vanwege de daar geplande woningbouw. Moedermaatschappij CTBO van Tetrix en de gemeente gaan nu onderzoeken hoe ze op de lange termijn alsnog de campuslocatie aan de Aris van Broekweg kunnen bouwen, met het oog op de beoogde groei en ambities van de partners binnen Techlands. Wethouder van Economische Zaken Hans Krieger roont zich in een persbericht niet uit het lood geslagen door de streep door de oorspronkelijke plannen. Integendeel: ‘Ik ben trots op de samenwerking van alle partijen binnen Techlands om op korte termijn een oplossing te vinden door de Techniekcampus op de locatie van het Regio College te huisvesten. Op deze manier is de continuïteit gewaarborgd voor alle studenten. Deze mensen hebben we ontzettend hard nodig voor de technische banen van nu en de banen van de toekomst.’

Baanzekerheid

De Techniekcampus gaat na de zomer open. Tot die tijd blijven de opleidingen op de bestaande locaties plaatsvinden. Eric Nederhand, directeur van Olam Food Ingredients en voorzitter van Techlands ziet de toekomst eveneens zonnig in: ‘Met een technische studie ben je verzekerd van een goede baan bij een bedrijf in de regio, want de bedrijven staan te springen om goed opgeleide technici op alle niveau.’ De Techniekcampus biedt onder andere opleidingen werktuigbouwkunde, metaal, installatie- of elektrotechniek, service en onderhoud of foodprocesoperator. De campus is niet alleen voor jongeren, maar ook voor zij-instromers die willen overstappen naar de techniek of werknemers die zich willen bijscholen.

Leren van de praktijk

‘De Techniekcampus krijgt nieuwe machines en installaties waar studenten en bedrijven samenwerken aan projecten uit de praktijk. Studenten krijgen onderwijs over technieken en technologieën van de wereld van morgen en leren in projecten al vroeg samenwerken,’ legt directeur Ramon Baijens van de School voor Techniek en ICT van het Regio College uit. ‘Studenten leren bijvoorbeeld over procestechniek, industriële automatisering, robotlassen of hoe je huizen verduurzaamt met zonnepanelen of een warmtepomp.’

Het Regio College, IW Noord-Holland, Stichting Foodproces Tech Campus en Tetrix Techniekopleidingen hebben met steun van provincie en de gemeente vanuit de samenwerking binnen Techlands gezamenlijk een plan uitgewerkt hoe de Techniekcampus bij het Regio College eruit komt te zien. De nauwe samenwerking met de Bouwcampus aan de Jufferstraat in Zaandam blijft bestaan.

Reacties

Cookieinstellingen