Zaancampus anderhalve ton duurder dan begroot

Een impressie van de beoogde nieuwbouw.
Een impressie van de beoogde nieuwbouw.
Foto: Gemeente Zaanstad

De nieuwe Zaancampus van het Centrum voor Technische Bedrijfsopleidingen aan het begin van de Aris van Broekweg in Zaandam wordt 158.000 euro duurder dan begroot. Er is in de businesscase ‘een aantal kosten over het hoofd gezien,’ zo heeft het college de gemeenteraad laten weten. De totale investering gaat naar 4,6 miljoen euro.

De vraag van het Zaanse bedrijfsleven naar goed geschoold technisch personeel blijft groot en daarom werken regionale food-, proces- en maakbedrijven, opleiders, de provincie en de gemeente samen om te zorgen dat jongeren, zij-instromers en technische professionals goed opgeleid zijn en blijven middels de Zaancampus. Nu de kosten hoger uitvallen zijn de gemeente en initiatiefnemer CTBO tot de conclusie gekomen dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is geweest en dat het dus ook passend is om samen tot een oplossing te komen. Het voorstel aan de raad is om de extra kosten voor twee derde te dekken door het verhogen van de lening van de gemeente aan het CTBO (de moederorganisatie van Tetrix Techniek), wat het totaal op twee miljoen euro brengt. Eén derde – ofwel 53.000 euro – zou uit een verhoging van de gemeentelijke subsidie moeten worden gedekt.

Geen budgettaire gevolgen

In de oorspronkelijke berekeningen zijn de leges voor de omgevingsvergunning (97.000 euro), de kosten voor een damwand als onderdeel van het bouwrijp maken van de grond (27.000 euro) en vertragingskosten omdat de doorlooptijd langer blijkt dan gepland (34.000 euro) niet meegenomen. De voorgestelde oplossing heeft voor Zaanstad geen budgettaire consequenties: de rente van de lening wordt vanaf 2022 gewijzigd van 1,75 naar 1,5 procent en de doorlooptijd wordt verlengd van 20 naar 25 jaar. De subsidie van de gemeente aan het CTBO wordt met 53.000 euro verhoogd vanuit de Werkgelegenheidsprojecten, naar 453.000 euro.

Wasboxen

De stand van zaken rond de bouw op de voormalige locatie van dansschool Juvat is dat naar verwachting half december het bestemmingsplan ter inzage kan worden gelegd en dat dit in april kan worden vastgesteld. Een risico is nog steeds de aanwezigheid van de wasboxen op de beoogde plek voor de techniekcampus. Avia is er niet mee akkoord gegaan dat de gemeente de huur heeft opgezegd en volgens het contract kan deze worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van een jaar, mits er een nieuw bestemmingsplan is op het moment van het eindigen van de overeenkomst. Dit zou potentieel dus een jaar vertraging kunnen opleveren. De gemeente is met Avia in gesprek om uit de impasse te komen, maar het risico op vertraging blijft vooralsnog bestaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen