Omgaan met een naaste na een overlijden: het blijft lastig

Foto: Memoriam Uitvaart

ADVERTORIAL In Nederland is het niet gebruikelijk om te praten over de dood. Ook omgaan met een naaste na een overlijden vinden we lastig. Ongemerkt maken we goedbedoelde opmerkingen, die alleen hun doel volkomen voorbijschieten voor degenen die een persoon moeten missen.

Bekende voorbeelden hiervan zijn:

  • ‘Je moet gewoon lekker aan het werk gaan’;
  • ‘Jouw moeder was al oud, het dochtertje van de buren was pas drie jaar’;
  • ‘Wat naar dat je broer is overleden, maar ik ben zelf mijn baan verloren en heb mijn huis moeten verkopen’;
  • ‘Je ziet er goed uit, het gaat zeker goed met je’.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe mensen reageren. Veel van bovenstaande opmerkingen, hoe goed bedoeld ook, houden een waardeoordeel in of stappen over het verdriet van de ander heen. Aan de andere kant vinden we het soms niet gemakkelijk om een rouwende aan te spreken. Er wordt vaak gedacht dat je niet kunt helpen, dus ook maar beter niets kunt zeggen. Of je zegt niets omdat je niet weet wat je moet zeggen. Mensen kunnen ook bang zijn om iemand te kwetsen of zijn bang dat degene in de rouw gaat huilen of een andere emotie laat zien.

LIEF

Veel nabestaanden hebben behoefte aan ondersteuning. Ze moeten verder zonder hun dierbare, verjaardagen en feestdagen zullen nooit meer hetzelfde zijn. Alles is voor hen anders… Bureau MORBidee heeft een woord bedacht om handvatten te geven op welke manier iemand in de rouw ondersteund kan worden, namelijk via LIEF:

L Luister naar iemands verhaal (ook voor de tiende of zelfs honderdste keer);

I Interesseer je voor de ander (vraag hoe het gaat, ook na een lange tijd);

E Erken emoties (geef daarvoor de ruimte en oordeel niet);

F Faciliteer (help met praktische zaken, kook bijvoorbeeld een maaltijd of breng de kinderen naar school).

LIEF zal helpen om de rouwende te ondersteunen. Het is echter onmogelijk om altijd te weten wat goed is voor de naaste. Maar vaak snappen nabestaanden wel dat het lastig is om het juiste te zeggen en wordt de intentie al gewaardeerd. Voor meer informatie over dit onderwerp, kijk op de website van Bureau MORBIdee. Daar is veel te lezen over de dood en alles wat ermee samenhangt. Er zijn ook diverse materialen verkrijgbaar om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kijk op de website van Bureau MORBIdee. Op deze website staat veel informatie over de dood en alles wat ermee samenhangt. Er zijn ook diverse materialen verkrijgbaar om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Voor meer informatie over persoonlijke uitvaarten in Zaanstreek – Waterland en omgeving, neem contact op met:

Andrea de Groot
Memoriam Uitvaart
www.memoriamuitvaart.nl
075 – 204 3410
06 – 4843 442

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen